Egy lépéssel közelebb az idősek az ingyenes táblagépekhez

Egy lépéssel közelebb az idősek az ingyenes táblagépekhez

Kísérleti fázisba lépett a nyugdíjasok digitális készségeinek fejlesztését célzó projekt, az első ezer jelentkező képzése már a héten megkezdődik – jelentette ki Veronika Remišová (Za ľudí) beruházásokért, regionális fejlesztésért és informatizációért felelős miniszter.

A tárca összesen 172 ezer 65 évnél idősebb személynek nyújt lehetőséget, hogy bekapcsolódjon a rendhagyó iskolázásba, mely sikeres elvégzése után egy speciálisan (és internettel) felszerelt táblagéppel gazdagodnak a résztvevők.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az uniós helyreállítási alapból 70 millió eurót költ az állam az idősek digitális tudásának támogatására. „A digitális készségek ma már előfeltételei annak, hogy az idősek teljes mértékben be tudjanak illeszkedni a társadalomba. Ezek nélkül sok minden nehezebb, bonyolultabb és drágább. Emellett pedig az online biztonsághoz is elengedhetetlenek” – hangsúlyozta Remišová Zólyomban, ahol hivatalosan is megnyitották a kísérleti szakaszt. A tárca sajtóosztálya lapunk érdeklődésére elárulta, szeptemberig ezer fő abszolválja a képzést, a fokozatos rajtra azért van szükség, hogy tesztelni tudják az oktatási modell hatékonyságát, a kidolgozott segédanyagokat, illetve a „Senior táblagépeket”. „A kísérleti szakasz megállapításai segítenek a megvalósítási szakasz lehető legjobb felállításában, hogy az esetleges bonyodalmakat orvosolni tudjuk, illetve fejlesztéseket vezethessünk be” – közölte a minisztérium.

Hírdetés

Az iskolázást egyébként az ígéretek szerint kisebb csoportokban tartják, hogy megfelelő feltételeket biztosítsanak az egyéni fejlődéshez. Rákérdeztünk arra is, miként zajlik majd a regisztráció. A minisztérium állítja, figyelembe veszik, hogy a célcsoport valószínűleg minimális digitális készségekkel rendelkezik, ezért az online jelentkezés mellett egy hívóközpontot is létrehoznak, s ezáltal telefonon keresztül is megoldható lesz a feliratkozás. Emellett pedig az önkormányzatok is aktív szerepet vállalnak a kezdeményezésben.

Kezdetben közel 60 településen, 64 előadó bevonásával zajlik az oktatás – iskolák, könyvtárak, városi hivatalok, községházák és szabadidőközpontok adnak otthont a képzésnek. Szeptembertől azonban még több szervezet aktív részvételével számol a tárca. Remišová kiemelte, az iskolák helyiségeit is kihasználhatják erre a célra, ami pedig a mentorokat illeti, szívesen fogadják az informatika szakos tanárokat – mindkét esetben a minisztérium fedezi a költségeket. „Megszólítjuk az önkormányzatokat és a városokat is, ezek közelebb állnak az egyedül élő idősekhez, illetve az idősek otthonában és egyéb intézményben tartózkodókhoz” – áll a minisztérium lapunknak küldött válaszlevelében. Kiemelik azt is, igyekeznek minél közelebb hozni a kezdeményezést a vidéken élő idősekhez. A projekt 2026-ig tart, a tervek szerint összesen több mint 170 ezer nyugdíjas kapja meg a képzést az évek alatt.

„Túléltük a koronavírus-járványt, túléljük a háborút, s remélem a magas inflációt is” – mondta Valéria Pokorná, a nyugdíjas-egyesület megbízott elnöke, majd emlékeztetett, míg a járvány során szinte az egész világ átállt az online kommunikációra, addig sok nyugdíjasnak nem volt erre lehetősége. „Nagyra értékeljük, hogy a projektnek köszönhetően a digitális szegénység által veszélyeztetett szlovákiai idősek is végre lehetőséget kapnak arra, hogy teljes mértékben kihasználják a digitalizáció előnyeit. Az időseknek is joguk van az aktív élethez, és szeretnének teljes értékű részesei lenni az egyre inkább digitalizálódó világnak” – jegyezte meg.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »