Egy lépésre a hatékony miniatűr napelemek

Egy lépésre a hatékony miniatűr napelemek

Share 0 Tweet 0 Share Akár, 5 millió forint vissza nem térítendő támogatás napelemre és energiatárolóra! Kalkuláljon itt! (x)

A Madridi Műszaki Egyetem kutatói olyan miniatürizált koncentrált fotovoltaikus (CPV) cellatechnológiát írtak le, amely alacsonyabb gyártási költségeket és a CPV-modulok sokkal olcsóbb összeszerelését ígéri – számol be a PV Magazine. „A mikrokoncentrált fotovoltaika (micro-CPV) a hagyományos CPV-technológia továbbfejlesztése” – emelte ki Norman Jost, a projekt vezetője. A szakértő szerint a CPV méretének csökkentése számos előnnyel jár, többek között a hőmérséklet jobb eloszlásához vezet. A koncentrált napelemes technológia lényege, hogy a napsugárzást lencsék vagy tükrök segítségével fókuszálják kicsi, hatékony cellákra. A módszer több előnnyel is jár, igaz, megvannak a maga korlátai. Jost elismerte, hogy a CPV-technológia valószínűleg sosem fogja elérni a szilícium alapú napelemek alacsony árait, ám a CPV-nek van néhány érdekes alkalmazása. Az ilyen eszközöket például olyan helyekre telepíthetik, ahol korlátozott az elérhető hely, és nagy teljesítményre van szükség. „Mivel ezek a rendszerek aktívan követik a napot, egyes közlekedési helyzetekben, például hajókon is szóba jöhetnének” – tette hozzá a szakember.

A CPV-k területén eddig nem sikerült csökkenteni a magas költségeket és elérni az ígért hatásfokot. Jost és társai arra jutottak, hogy a helyzet javítható mind a CPV-cellák, mind az optikai komponensek miniatürizálásával, valamint a CPV-modulok összeszerelési sémájának a fotovoltaikus iparéhoz közelebb álló rendszerének elfogadásával. A szakértők most összefoglalták a mikro-CPV-cellák létrehozására tett minden korábbi kísérlet megállapításait, jelentésük pedig tartalmazza a legújabb ipari és tudományos fejlesztéseket is. A csapat emellett olyan újításokat is bemutatott, mint amilyen az öntött üvegből készült lencsék.

Jost szerint a CPV lekicsinyítése olyan előnyöket eredményezhet, mint a rövid optikai útvonal, a jobb hőkezelés, az alacsonyabb rezisztív veszteségek, az alacsony tömeg és a szilícium-PV-hez hasonló kompakt modulforma. „A további jellemzők közé tartozik a belső követés és a hibrid CPV/szilícium-PV” – emelte ki.

Hírdetés

 

Kép: Polytechnic University of Madrid

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »