Egy lengyel tábornok szerint “eltévedt rakéta” csapódott be Lengyelország területére

Egy lengyel tábornok szerint “eltévedt rakéta” csapódott be Lengyelország területére

A lengyel szárazföldi erők parancsnoka, Mieczyslaw Bieniek tábornok kijelentette: ha bebizonyosodik, hogy kedd délután egy orosz rakéta találta el Lengyelországot, az nagyon súlyos incidens lesz, ugyanis két ember életét vesztette.

A tábornok azonban „erősen meg van győződve arról, hogy eltévedt rakétáról van szó, amely lengyel területen landolt“, ezért szerinte nincs ok az Észak-atlanti Szerződés 5. cikkelyének aktiválására. A hírt a Rzeczpospolita napilap közölte.

Az 5. cikk garantálja minden NATO-tag védelmét, és kimondja, hogy az egyik tagállam elleni támadás az egész Észak-atlanti Szövetség elleni támadást jelenti.

Hírdetés

Andrzej Duda lengyel elnök szerda este azt mondta, hogy még nincs egyértelmű bizonyíték arra, ki lőtt rakétát kedden a lengyelországi Przewodów falura, két ember halálát okozva. Egyúttal megjegyezte, hogy az esettel kapcsolatos nyomozás még tart.

Przewodów falu mintegy 60 kilométerre található a nyugat-ukrajnai Lviv városától, amely kedden egy hatalmas orosz rakétatámadás célpontja lett Ukrajnában.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »