Egy középkori harcos csontvázára bukkantak egy litván tóban (Képekkel, videóval)

Egy középkori harcos csontvázára bukkantak egy litván tóban (Képekkel, videóval)

Litván búvárok és régészek egy középkori katonát azonosítottak egy tó fenekén, 9 méteres mélységben – számol be az AncientOrigins. A férfi mellett számos személyes tárgyát megtalálták, a kutatók arra gyanakodnak, hogy a harcosnak köze lehetett a régió egyik legjelentősebb várához.

A kelet-litvániai Asveja-tó az ország legnagyobb tava. 1998 óta komoly feltárások zajlanak a mederben, az évek során izgalmas leletek, köztük egy hajó, illetve egy 16-17. századi híd maradványai is előkerültek. A régi híd nem messze állt a mai dubingiai hídtól, és egykor a helyi várhoz vezetett.

A csontvázra a közelmúltban búvárok egy csoportja bukkant. Elena Pranckenaite régész szerint a testet iszap és homok fedte, ezt szivattyúval sikerült eltávolítani. A szakértő hozzátette, nem egy sírról van szó, az üledék csak az áramlással rakódott rá a csontvázra. Mint mondta, Litvániában különlegesnek számít a felfedezés.

Hírdetés

Az előzetes elemzés alapján a holttest egy fiatal férfié, aki a 16. században élt. A csontváz mellett egy pár bőrcsizmát, egy övet, két kést, illetve egy kardot is feltártak, ezek alapján úgy tűnik, egy harcosra bukkantak. A korszakban létezett a Litván Nagyfejedelemség, amely Kelet-Európa egyik legnagyobb hatalma volt.

A férfi halálának okát egyelőre nem tudták megállapítani, ugyanakkor feltételezhető, hogy köze volt a közeli Dubingiai várához, a térség egyik legfontosabb erődítményéhez. Lehetséges, hogy a katona egy konfliktus során esett a vízbe, és megfulladt. A maradványokat a Vilniusi Egyetem fogja átfogó elemzés alá venni.

National Geographic


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »