Egy komment miatt rúgták ki a tűzoltót

„Méltatni kéne a jótettéért” – írta Kurtis Cook a Facebookon, vádlói szerint Dylann Roof tette kapcsán. A texasi Mabank Tűzoltóállomás önkéntes tűzoltója azzal védekezik, hogy kommentjét kiragadták a szövegkörnyezetből, valójában egy adomány kapcsán írta azt – írta meg a Huffington Post.

A texasi tűzoltó egy, állítólag a charlestoni lövöldözőt éltető Facebook-posztja miatt vesztette el önkéntes munkáját, Kurtis azonban azzal védekezik, hogy a tőle idézett szöveget kiragadták a kontextusból, és hogy ő sosem volt rasszista – olvasható a portálon. A szöveg, amelyet egy Dylann Roofről szóló cikk alá kommentelt, így szólt: „méltatni kéne a jócselekedetéért, amit tett” – ismert, Roof volt az, aki június 17-én kilenc hívőt lőtt agyon egy afroamerikaiak által látogatott metodista templomban, bevallottan rasszista indítékkal.

Adományozót dicsért

Cook – aki 23 éve dolgozik a Mabank Tűzoltóállomáson – közölte, kommentjével nem Roof tettét akarta minősíteni, hanem másnak szánta a hozzászólást: mint a helyi médiának elmondta, egy olyan hozzászólásra akart reagálni, amelyben egy ember felajánlott egy nagyobb összeget az áldozatoknak. „Szóval csak annyit mondtam, ez az ember megérdemli a méltatást a jó cselekedetéért”.

Nem rasszista

Hírdetés

A történtek után rengeteg panasz érkezett, az interneten pedig valóságos mozgalom indult a férfi ellen, a tűzoltóság kivizsgálta a kommenteket, valamint kirúgta Cook-ot. „A Mabank Tűzoltóállomás megbocsáthatatlannak tartja az ilyesfajta tetteket és gondolatokat; minden tagunk nevében elnézést kérünk mindenkitől, aki a történtek miatt sértve érzi magát” – írták.

Az állomás a KLTV-nek elmondta, Cook nem tagadta, hogy ő írta a posztot, és megkérdezte, mi vele a probléma, de Cook a médiumnak úgy nyilatkozott: akkora nyomásnak tették ki, hogy végül hagyta, hogy kirúgják, annak ellenére, hogy se nem rasszista, se nem támogatója Roofnak.

Rendes munkáját is elvesztheti

„Most ennek köszönhetően úgy tűnik, mintha kommentemmel ezt a Dylannt támogatnám, amit én sosem akartam” – mondta az orgánumnak. „Nem vagyok rasszista, soha nem is voltam az, balhém sem volt soha senkivel, bőrszíntől vagy vallástól függetlenül”.

Cook amiatt aggódik, hogy önkéntes munkája után a rendes, fizetett állását is elveszti.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »