Egy kiszivárgott uniós jelentés elismeri, hogy nem lesz elég gáz a téli hónapokban

Egy kiszivárgott uniós jelentés elismeri, hogy nem lesz elég gáz a téli hónapokban

Egy kiszivárgott brüsszeli jelentés tényként kezeli, hogy a legvalószínűbb forgatókönyv szerint a következő hónapokban nem tudjuk elkerülni az energiaválságot.

A legtöbben jelentés nélkül is arra számítanak, hogy a orosz gáz szállítása teljesen leáll, persze a Rubicon július 21-e lesz, amikor az oroszoknak a karbantartás után vissza kellene kapcsolniuk az Északi Áramlat 1 gázvezetéket.

Ugyanakkor az EU nem akar felhagyni Oroszország szankciózásával, már készítik a hetedik szankciós csomagot – igaz, abban nem kapott helyet a gázembargó.

Nagyon úgy fest, hogy az uniós biztosok hamarosan drákói intézkedésekkel rukkolnak elő, amivel az energiaválságot próbálják meg majd kezelni. Sőt, Brüsszelből már kiszivárgott a koncepció is, amivel az energiaválságot szeretnék kezelni. A cím is sokatmondó:

“A gázkereslet csökkentésének terve”

Hírdetés

Vélhetően nem egy végleges verzióról van szó. Ebben az áll, hogy Brüsszel azt követelné a tagállamoktól, hogy vágják vissza a fűtés célú gázfogyasztást az iparban, a inputanyagként gázt használó ágazatokat pedig kompenzálni kellene a gázfogyasztásuk csökkentéséért cserébe. A dokumentum azt javasolja, hogy a túlságosan energiaigényes ágazatok (ezek közé rendszerint a kohászatot és fémipart szokás sorolni – a szerk.) termelését le kell állítani, vagy jelentősen vissza kel fogni. A jelentés szerint Brüsszel felszólítaná a tagállamokat az alternatív energiaforrásokra való áttérésre.

Az érdekessége a dokumentumnak, hogy javasolná a szén- és hőerőművek újraindítását – az energiaellátás folyamatosságát biztosítandó. Ez merőben eltérő álláspont a klímapolitikát hosszú évek óta ész nélkül erőltető bürokratáktól. Brüsszel most elvileg arra is hajlandó lenne, hogy lemondjon hosszútávú klímacéljai egyes részeiről. Sőt.

Az atomerőműveiket leállítani készülő országokat (Németországot) arra kérnék, hogy halasszák el terveiket.

A tagállamokat felszólítanák, hogy a középületeket maximum 19 fokra fűtsék fel, nyáron pedig 25 foknál hűvösebbre ne állítsák a légkondit.

DennikStandard.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »