Egy kis pénzért cserébe már nem is olyan fontos Párizsnak az ausztrál tengeralattjárók hullámsírba szállt ügye

Egy kis pénzért cserébe már nem is olyan fontos Párizsnak az ausztrál tengeralattjárók hullámsírba szállt ügye

Ausztrália 555 millió euró kártérítést fizet a Naval Group francia vállalatnak a tengeralattjáró-szerződés felmondásáért – jelentette be Anthony Albanese új ausztrál miniszterelnök szombaton.

Sébastien Lecornu francia védelmi miniszter jelezte: Párizs elfogadta az ajánlatot.

A megállapodás lehetővé teszi, hogy lezárjuk a viszályt, új fejezetet nyissunk kapcsolatainkban, és előre tekintsünk – mondta a tárcavezető újságíróknak Szingapúrban.

A Naval Group rövid közleményben üdvözölte a "tisztességes" egyezményt. A vállalat megköszönte mindazok erőfeszítéseit, akik támogatták a szerződés megvalósulását, míg az ausztrálok el nem álltak tőle.

Ausztrália 2016-ban kötött 56 milliárd eurós megállapodást az állami többségi tulajdonban álló Naval Group (korábban: DCNS) francia védelmi vállalattal tizenkét hagyományos tengeralattjáró legyártásáról. Canberra 2021 szeptemberében bejelentette, hogy felmondja a szerződést, és inkább az Egyesült Államoktól, illetve Nagy-Britanniától szerzi be tengeralattjáró-flottáját, amely nukleáris meghajtású eszközökből fog állni. Ausztrália a megváltozott biztonsági környezettel indokolta döntését. A lépés annyira felbőszítette Franciaországot, hogy Párizs visszahívta washingtoni és canberrai nagykövetét, diplomáciai válságot váltva ki ezzel. A NATO-szövetségesek perpatvara egyúttal veszélybe sodorta a Nyugat egységes fellépését Kína terjeszkedő befolyása ellen az Indiai- és a Csendes-óceán térségében.

Albanese hatalomra kerülése óta igyekszik helyreállítani a kapcsolatot Franciaországgal. A canberrai kormányfő elmondta: a szerződés meghiúsulása összesen 2,4 milliárd dollárjába kerül az adófizetőknek.

Hírdetés

(MTI)

Canberra: titokban tárgyaltunk, de szóltunk

Francia külügyminiszter: a NATO-n belüli viszonyt is feszültté tette a tengeralattjáró-botrány

Példa nélküli diplomáciai válság: Franciaország visszahívta washingtoni és canberrai nagykövetét

Nem tudják a franciák, hogyan bízhatnának meg ezentúl az ausztrálokban

A franciák kiakadtak, amiért az ausztrál cimbora inkább a "Trumpra hasonlító" Bidentől vásárol tengeralattjárót

 


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »