Egy kis kütyü segítségével mentik a magyarok életét

Egy kis kütyü segítségével mentik a magyarok életét

A mentők már csatlakoztak a rendszerhez, és egyre több háziorvos is használja.

Egy kis eszköz és a távkonzultáció elég ahhoz, hogy fele annyian haljanak meg szívinfarktusban a kórházakban – hangzott el az ország vezető kardiológusainak és háziorvosainak tartott rendezvényen.

Magyarországon évek óta a legtöbben a keringési rendszer valamilyen betegsége miatt halnak meg. 2018-ban közel kétszer többen haltak meg emiatt, mint valamilyen daganatos betegségben, a GKI adatai szerint – idézte fel a Világgazdaság, amely beszámolt a TTEKG („transztelefonikus EKG”) mentősök és háziorvosok általi használatáról.

Hírdetés

A TTEKG egy kis dobozban is könnyedén elférő eszköz, mellyel bárhol, bármilyen körülmények között elkészíthető a legmagasabb szintű, úgynevezett 12 elvezetéses EKG felvétel alig 1 perc alatt. Az igazi segítség azonban az, hogy az adatokat azonnal elküldheti a mentőtiszt vagy háziorvos egy kardiológiai centrumba, ahol a felvételeket a monitoron rögtön a legképzettebb szakorvosok elemzik.

A mentőszolgálat mára teljes egészében csatlakozott a rendszerhez, ráadásul a hazai mentőautók háromnegyedét már a legmodernebb TTEKG készülékekkel szerelték fel. Tavaly óta már a háziorvosok 10 százalék is csatlakozott a TTEKG rendszeréhez

Több mint 50 százalékkal csökkent a halálozások száma azokban az esetekben, ahol a transztelefonikus EKG-t és a mögötte álló betegirányítási és konzultációs rendszert használták a mentősök és orvosok akut szívelégtelenség esetén – számolt be az eredményekről Professzor Dr. Édes István, a Debreceni Tudományegyetem Kardiológiai Klinikájának egyetemi tanára.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »