Egy kis kormányzati kapkodás, és a gyerekek ehetetlen ételt kapnak a suliban

Egy kis kormányzati kapkodás, és a gyerekek ehetetlen ételt kapnak a suliban

Az alábbi történet olyan frappánsan bemutatja a jelenlegi Magyarország, illetve a magyar társadalom állapotát, hogy keresni se lehetne jobbat. Ha nem gyermekeink élelmezéséről lenne szó, még talán mosolyoghatnánk is az egészen, persze így nem tehetjük.

Ismeretes, hogy az új tanévtől egy menzareform ment végbe a magyar oktatási intézmények konyháin, a bölcsődéktől, óvodáktól az iskolákon át egészen az állami gondoztattak intézetéig. Ennek lényege, hogy a gyermekek egészségének megóvása érdekében radikális módon csökkentették az ételek, italok só és cukor tartalmát.
 
Nyilvánvaló, az alap törekvés dicséretes, mármint, hogy – legalább elvi síkon – kormányunknak fontos a gyermekeink egészséges táplálkozása, csakhogy ebben az intézkedésben is ott lappang, ott húzódik meg

az a destabilizációs folyamat, amit csak úgy ismer a köznyelv, hogy FIDESZ.

A kapkodás, a látszatintézkedések sora, és a sok-sok kis pártkatona teljesítmény- és eredménykényszere szüli meg ezeket az abszurd sztorikat.
 
Mint például, amikor az egyikük értesült az egyik minisztérium, valamely államtitkárságának, bizonyos főosztályán, a folyóson balra található irodájában arról, hogy a gyerekek túl sok koleszterint, sót, cukrot visznek be a szervezetükbe, máris neki kezdett egy jogszabály alkotásába. Nosza, ne egyenek a közétkeztetés keretében sózott ételt, csökkentsük a cukor és zsír, míg növeljük a tej mennyiségének a bevitelét.
 
Ezzel kipipáltuk ezt a témát is. A gyerekek egészségesek. A főnök boldog. A Fidesz megint megnyert egy csatát a szabadságharcában, és talán leesik valami előléptetés is a főosztályról is.

„Úgy szeretlek, mint emberek a sót.”

A mesében a király nem értette először eme összehasonlítást, meg is szenvedte annak kárát, nos,

szeptember 1-e óta a gyerekek járják végig a király útját.

Hírdetés

A jogszabály bevezetése után ugyanis ehetetlenné vált a menzakoszt.
 
S mielőtt folytatnánk a szülői tiltakozással, jegyezzük meg, hogy azért ahhoz is kell nem kevés önteltség, hogy valaki elhiggye magának azt, hogyha a gyerek majd „egészséges”, de

rossz ízű kaját eszik az iskolában, majd otthon is azt fogja követelni a szüleitől…

Tehát a szülőkhöz visszatérve:
 
A közétkeztetés országos probléma, óvodás gyermekek apjaként is azt tapasztalom, hogy éhesen jönnek haza az intézményből, mert számukra ehetetlen az ott biztosított étel – mondta el keddi sajtótájékoztatóján Tóth Péter, a Jobbik szegedi önkormányzati képviselője.
 
„Hiába van ingyenes étkeztetés egyre szélesebb körnek, ha közben egyre nagyobb terhet ró a szülőkre az itt kapott, meg nem evett étel pótlása” – idézi a szeged.ma Tóth Pétert, aki komoly veszélynek tartja a gyermekéhezés lehetőségét, mert a szociális és az állami gondozott gyermekek is elutasítják az új szabályok alapján készített ételeket, ők viszont nem tudják azt máshonnan pótolni. 
 
A szegedi óvódások szülei például ezért levélben fordultak az Emberi Erőforrások Minisztériumához (ezzel párhuzamosan aláírásokat is gyűjtenek), amiben többek között leírják:

kifogásoljuk az oktatási intézményekben bevezetett közétkeztetési reformot, mert éppen a közös céllal ellentétes hatást ért el. A rendelet céljával maximálisan egyetértünk, mi is szeretnénk, ha egészségesebb étkeket kapnának a gyerekek, ami nem csak a változatosabb ételeket, de a só és zsír mennyiségének jelentős csökkentését is jelenti. Ám a rendelet alapján történt hirtelen és radikális csökkentés ellentétes hatást ért el.

Az egészséges táplálkozásra való átállás nem lehet ilyen gyors. Több éves, fokozatos átmenetre lenne szükség egy átfogó felvilágosító kampánnyal. Mindaddig, amíg a gyerekek csak az óvodában kapnak sótlan ételt és otthon (és az éttermekben) a régit, addig nem fogják megenni a menzakosztot. Személyesen kóstoltuk, hogy az ételek jelentős része ehetetlen. Sokszor az ebédben már egy gramm só sincs, mert a megengedett sóértéket a többi étkezésnél elérték

– fogalmaztak a levelükben.

De nem csak a só okoz gondot. A megnövekedett tejmennyiség sok gyerek bélrendszerének okoz megoldhatatlan feladatot. Sokan sírnak, mert fáj a hasuk, sokan orvoshoz fordulnak, mert híg a székletük. Hetente többször kapnak natúr joghurtot zsemlével vagy kenyérrel, amit nem esznek meg, mert túl savanyú. Ez a magában evett zsemle sokszor az egész napi eledelük, mert az ebédre kapott ehetetlenül sótlan lé a félig nyers zöldséggel és a hús nélküli második fogás teljes egészében megy a moslékba

– olvasható még a közös nyilatkozatukban.
 
Tóth Péter arról biztosította azokat a szülőket, akiknek nem tetszik, hogy gyermekük is elszenvedői ennek a kapkodásnak, hogy

a Jobbik a témát országos szinten fogja kezelni.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »