Egy kemény nő

Nem tartozott idáig az igazán ismert lengyel politikusok közé az 52 éves Beata Szydlo. Valószínűleg ezért is gondolt rá Jaroslaw Kaczynski, amikor őt nevezte meg a Jog és Igazságosság (PiS) kormányfőjelöltjének.

Az ismertség hiánya jól illett a párt Kaczynski megosztó személyét háttérbe szorító, mérsékelt konzervatív fordulatot hirdető választási stratégiájába, ráadásul nőként nagyobb eséllyel indulhatott Ewa Kopaczcsal szemben. Azért politikai újoncnak sem nevezhető, hiszen 2005 óta képviselő, s ő vezette a tavasszal Andrzej Duda kampányát. S hogy a rövid hajú, szigorú tekintetű nőt a nemzeti-konzervatívok hagyományos tábora is elfogadja, arra garancia volt harciassága és keménysége. E fellépés hiteles cáfolata volt annak is, hogy csupán a pártelnök strómanja lenne.

Hírdetés

Meglepően nyugodt, már-már unalmasnak is minősített kampányt folytatott, a kormányzó párt beteljesítetlen választási ígéreteinek bemutatására összpontosított, miközben saját törvényjavaslataira hívta fel a figyelmet. Így kilátásba helyezte, hogy kormánya elsőként a már kidolgozott családtámogatási programot terjesztené elő a parlamentben. Ennek értelmében minden második és további gyermek után havi 500 zlotyt (mintegy 35 ezer forintot) érő támogatás járna. Az új médiában és az interneten a PiS vetélytársánál markánsabbnak mutatkozott, ami a fiatalok között növekvő népszerűségével függ össze.

Szydlo apja és nagyapja bányász volt, ő néprajzkutatóként dolgozott egy vidéki múzeumban. Évekig irányította polgármesterként szülővárosát, a sziléziai Brzeszczét. Példás házasságban él, egyik fia papnak készül.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben is megjelent. A megjelenés időpontja: 2015. 10. 27.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »