Egy kecskeméti malom szomorú evolúciója

Egy kecskeméti malom szomorú evolúciója

Kecskeméti Gazdasági Gőzmalom Részvénytársulat malma 1870. március 17-én kezdte meg működését, ez volt a város második gőzmalma és gyára is egyben.

Itt illik megjegyezni, hogy a környék száraz és szélmalmai nem tudták az igényeket kiszolgálni ezért is sikerült dominálni a gőzmalmoknak.

Talán furcsa, hogy az üzem a belvárosban épült, de stratégiai szempontból mindenképpen előnyös volt, közel a vásártér ahol fel lehetett egyből vásárolni a gabonát és központi fekvése adott időben ideális helynek bizonyult.

A malomhoz tartozott egy gőz- és kádfürdő is, melyet 1891-ben építettek, ami fontos tisztássági és szórakozási lehetőséget nyújtott a kecskeméti emberek részére.

A malom a 19. század végére a legnagyobb, legerősebb malommá vált a városban.

A malomtörténetében az első nagy tragédia az 1914. augusztus 15-én tűz volt, ahol majd minden megsemmisült.

A katasztrófát éppen csak túlélő vállalat 1915 novemberére tudta újra üzembe állítani a malmot és ekkor kapott egy víztornyot is a hasonló esetek elkerülése érdekében. 1

922-ben épült meg a 150–170 vagon tárolókapacitású vasbeton siló.

A gazdasági válság és a visszaesések a 20-30-as évekre veszteségessé tették a gőzmalom a fürdő részlegét 1939-ben eladta a városnak.

Hírdetés

A második világégés vége felé 1944 novemberétől 1945. március a malom teljes kapacitása a szovjetek ellátására lett fordítva ezt követön jött az államosítás 1948. október 2-án.

A későbbiekben szinte elkerülhetetlenül a környék nagy állami malomipari vállalatához a Bács-Kiskun megyei Gabonaforgalmi és Malomipari Vállalathoz került amely keretein belül a rendszerváltásig üzemelt.

A rendszerváltás mint sok ipart így a malomipart is átalakította és padlóra küldte a semmiből felbukkant versenyzőknek adott főként fentről szervezve lehetőséget.

Az üresen álló malmot a város értékesíteni szerette volna, úgy hogy megőrzi külsöségét, ám ez nem jött össze, így 2003. június 15-én felrobbantották.

Helyére egy mai szóval plázát emeltek.

Igaz, ez sem volt teljesen kerek, sok érdek feszült és jónéhány politikus is belekeveredett a tranzakcióba melynek végén létrejön a ma ismert Malom Központ messze nem emlékeztetve régi múltjára és dicsőségére.

Rusznyák Zsolt

Magyar Tudat

Megosztás

The post Egy kecskeméti malom szomorú evolúciója appeared first on Magyar Tudat.


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »