Egy jobbikos szerint titkos alagutat akarnak építeni Orbánnak a Puskás Arénába

Egy jobbikos szerint titkos alagutat akarnak építeni Orbánnak a Puskás Arénába

Stummer János, a Jobbik országgyűlési képviselője és a nemzetbiztonsági bizottság elnöke kedden azt állította egy Facebook-videóban: hétfőn reggel egy „olyan papírt adtak a kezébe, amely szerint Orbán Viktor egy saját alagutat akar magának építeni a Puskás stadionba”, kétmilliárd forintért.

Stummer a videóban azt mondja, a kormány a nemzetbiztonsági bizottságon keresztül próbálta volna sok évre titkosítani a beruházást. A képviselőt, miután nem volt hajlandó napirendre venni a javaslatot, állítása szerint megkereste Halász János, a bizottság fideszes alelnöke, hogy a Fidesz módosítani fog a napirenden, hogy már kedden dönthessenek a Puskásba vezető titkos alagútról. 

Stummer szerint a nemzetbiztonsági bizottság fideszes tagjai (Halász János, Hubay György, Lezsák Sándor, Móring József) kedden meg is szavazták Orbán Puskásba vezető alagútját.

A Telex információi szerint az ellenzéki tagok, azaz ő maga, Ungár Péter LMP-s politikus, valamint az MSZP-s Molnár Zsolt nemmel szavaztak. Utóbbi úgy, hogy átruházta a szavazatát Ungárra, miután nem tudott résztvenni az ülésen. 

Stummer a videójában azt is említette: arra számít, hogy bíróság előtt is felelősségre vonhatják amiatt, hogy az ügyet nyilvánosságra hozta. Feltehetően itt arra gondolt, hogy a minősített adattal visszaélést (például azt, ha valaki jogosulatlan számára, így a nyilvánosság számára ilyen adatot közzétesz) a Btk. is bünteti. A büntetési tételek attól függnek, hogy mennyire szigorúan számít titkosnak az adat: Stummer esetében a büntetési tétel legfelső határa legrosszabb esetben nyolc év lenne, de csak akkor, ha az alagút terve szigorúan titkosnak minősülne – ennél inkább enyhébb besorolás tűnik reálisnak.

A Fidesz, a Jobbik és az erkölcs…

Hírdetés

Stummer János az Azonnali kérdésére elmondta, hogy az alagútnak még nem volt kidolgozott nyomvonala, annak csak a végpontja volt meghatározva: a Puskás Ferenc Stadionban a VIP-páholy alatt lett volna a végállomása. Az alagútrendszer célja az előterjesztők elmondása alapján az lenne, hogy „elkerüljék azt a helyzetet, hogy amikor elkezdődik egy mérkőzés, akkor a védett személyeknek érintkezniük kelljen a meccsre kilátogató másik szurkolókkal”, ismertette a jobbikos politikus.

A nemzetbiztonsági bizottság elnöke a lapnak azt mondta: azért döntött úgy, hogy nyilvánossá teszi ezt az információt, mert szerinte „nem helyénvaló, hogy ilyen körülmények között (a koronavírus-járványra utalt) ilyen döntéseket hozunk és akár egyetlen adóforintot is elköltünk erre”.

Stummer maga arra számít, hogy emiatt a közeljövőben le fogják cserélni a nemzetbiztonsági bizottság éléről, sőt a pert és a büntetőjogi felelősségre vonást sem zárja ki. „Én ezt végiggondoltam, végigszámoltam, és az győzött bennem, hogy ez erkölcsileg ez nem tartható”. 

Mint mondta, nem kívánt asszisztálni ahhoz a döntéshez, amely tíz-ötven évre titkosított volna egy ilyen jellegű ügyet. Stummer arról jelenleg még nem kívánt információval szolgálni, hogy ezt a javaslatot ki nyújtotta be a nemzetbiztonsági bizottság elé, ám ennek lehetőségét a közeljövőre nézve nem zárta ki. Még hozzátette, hogy a közeljövőben, ha válaszlépésre kerül sor „a sakktábla túloldaláról, akkor megint lépni fogok”, vagyis újabb információk nyilvánosságra kerülésével kell számolni.

Stummer hozzátette azt is: Jakab Pétert, a Jobbik elnökét és miniszterelnök-jelöltjét – az ügy részleteibe való beavatása nélkül – előzetesen tájékoztatta arról, hogy online tájékoztatót fog ma tartani egy ügyben. Készítettek közösen egy videót is, amelyben Jakab arról beszél, hogy ilyesmi alagutakat diktátorok és drogbárók szoktak építtetni. A Jobbik-elnök közölte: kiállnak Stummer mellett, és erre kéri az ellenzéki pártok vezetőit is.

Rákosinak is volt alagútja

A stadionbeli alagút nem egy új ötlet: a Bors 2019-ben arról írt, hogy betömik a Puskásban azt a legendás Rákosi-alagutat, amelyen keresztül az ötvenes években a kommunista pártvezetés tagjai és vendégei az Istvánmezei út felől megközelíthették a kormánypáholyt. A bulvárlap cikke szerint ezt az alagutat már a régi Puskás bontásakor berobbantották, és a – végül meg nem valósult – 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságig ütemezték a betömését is.

Az Azonnalinak megszólaló, az új Puskás-stadion építésében részt nem vett építész szerint építészszakmai szempontból még nem késő egy ilyen alagút megépítése, hiszen az épület még nem állt be a végső helyére, az építés után az 5-8 évig még folyamatosan süllyed. Az építész azt mondja, pénzt viszont lehetett volna spórolni azzal, ha egy ilyen alagutat már korábban megépítenek, mert így a bontási költségek megdobják a beruházást.

A kétmilliárdos költségen az építész egyébként nem csodálkozik, egy ilyen dolognak nagyságrendileg szerinte is ennyi az ára.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »