Egy izraeli forrás szerint Putyin békeajánlatot tett Zelenszkijnek

Egy izraeli forrás szerint Putyin békeajánlatot tett Zelenszkijnek

A Jerusalem Post írta meg, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az izraeli miniszterelnökkel, Naftalij Benettel lefolytatott megbeszélésén elárulta, kész békét ajánlani az ukránoknak, ha a kijevi vezetés betartja az általa kiszabott feltételeket.

Az izraeli lap a találkozó részleteit jól ismerő forrásaira hivatkozva azt írja, ugyan igen „kemény” feltételekről van szó, azok egyáltalán nem „teljesíthetetlenek”. Putyin ugyan szigorúbb feltételeket szabott, mint tette azt a háború előtt, de a „távolság nem óriási” a két csomag között.

A Jerusalem Post forrásai azt mondják, mivel Oroszország le is állította az ukrajnai hadmozdulatokat, egyelőre arra várnak, mit reagál Kijev. 

A tűzszünet elvileg ma nyolc óráig van érvényben. A Post szerint, amennyiben Zelenszkij visszautasítaná a békeajánlatot, Putyin elrendelte egy minden eddiginél keményebb és pusztítóbb támadás megindítását, mely kiterjedt tüzérségi tűzzel és légicsapásokkal jár majd.

Hírdetés

Hogy pontosan mik is Putyin feltételei, egyelőre nem tudni. Az informátorok szerint Ukrajna de jure függetlensége megmaradna, ugyanakkor Donbaszt biztosan fel kell adnia a kijevi vezetésnek, valamit szerződésben kell vállalnia, hogy Ukrajna soha nem lesz a NATO tagállama, azzal együtt, hogy egy Oroszország által meghatározott szintre építi le hadseregét. 

Amennyiben Zelenszkij nem tágít, Putyin azzal számol, hogy teljesen megfosztja Ukrajnát független státuszától – írja a Jerusalem Post.

A Jerusalem Post „végső ajánlatról” ír, amely azt jelentené, Putyin nem hajlandó engedni a feltételekből. Azt nem tudni, Zelenszkij miként reagált a felszólításra, várhatóan a holnapi orosz-ukrán külügyminiszteri találkozó után többet tudunk majd.

A lap azt írja, a színfalak mögött folyamatos az egyeztetés az oroszok és az ukránok között, ráadásul „jóval komolyabbak”, mint ahogy azt Nyugaton feltételezik. A Post szerint Kijev azért nem tájékoztatja pontosan nyugati szövetségeseit arról, mi történik, hogy fenntartsák az állandó veszélyhelyzet érzetét, közben pedig pontosan tudják – írja a lap – mi kell ahhoz, hogy véget érjen a háború. Izraeli állami források szerint Putyin végletekig eltökélt, így vagy úgy, de lezárja a háborút a következő hetekben. Visszafordulni nem fog, így minél nagyobb akadályokba ütközik az orosz hadsereg, minél komolyabb veszteségeket szenved, annál nagyobb lesz az orosz elnökön a nyomás, hogy eredményeket mutathasson fel az orosz közvélemény előtt – véli a Jerusalem Post.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »