Egy írott nyelv nélküli, elfeledett és elveszett civilizáció több mint 1000 éves „telefonja”

Modern társadalmunkban szinte nap mint nap egymást érik a csodálatos, életünket megkönnyítő találmányok és technikai vívmányok. Néhanapján azonban olyan ősi, elfeledett tárgyi leletekbe botlunk, amelyek arra ösztönöznek bennünket, hogy az alapjaitól kezdve értékeljük újra a világot, amelyben élünk.

Vajon tényleg olyan okosak volnánk, mint ahogyan hisszük?

Megadjuk mi az őseinknek a kellő tiszteletet?

Lehetséges-e, hogy mi csak újra feltaláljuk azokat az eszközöket, amelyeket az őseink már valaha birtokoltak?

 

A spanyol kincsvadászok által kifosztott Chan-Chan. © UNESCO

 

A telefont az 1870-es években két feltaláló, nevezetesen Elisha Gray és Alexander Graham Bell ötlötte ki, akik egymástól függetlenül tervezték meg azt az eszközt, amely a beszédet elektromos úton tudta közvetíteni. Ez volt a telefon.

 

Pár óra eltéréssel adták be a szabadalmi hivatalba a találmányukat. Ezzel kezdetét vette Gray és Bell híres jogi csatározása, amelyből végül is Bell került ki győztesen. Ezért ma az ő nevét ismeri mindenki a telefon feltalálójaként. Ez köztudomású.

 

Azt azonban már sokkal kevesebben tudják, hogy úgy 1200-1400 évvel ezelőtt egy egyszerű társadalom, amelyiknek még írása sem volt, egy olyan eszközt használt, amely nagyon közel állt a mi telefonunkhoz.

 

Az Amerikai Indián Nemzeti Múzeum raktárjában, a marylandi Suitlandben van egy becses tárgy, ami számot tarthat arra, hogy az legyen a nyugati félteke első telefonos technológiája.

 

From the Smithsonian National Museum of the American Indian (Travis Rathbone)

 

„Egyedülálló. Csak egyetlen egyet fedeztek fel belőle. Egy írott nyelvvel nem rendelkező, őslakos társadalom tudatosságából származik.” – állítja az NMAI kurátora, Ramiro Matos antropológus és régész, aki a Közép-Andok tanulmányozására szakosodott.

 

„Sosem fogjuk kideríteni azokat a próbálkozásokat, amelyek a létrehozásához vezettek.”

 

A három és fél hüvelyk hosszú, gyantával bevont dísztök-telefonkagylóknak a hangátalakító mérnöki fortélya egy csoda, a vevőkészülék alapjaihoz varrott feszített-membránokkal, és egy 75 méterre, feszesen kihúzott pamutzsineg vezetékkel a Chimu Birodalom fénykorából való.

 

Chan Chan

 

A káprázatosan innovatív kultúra központja az észak-perui Rio Moche-völgyben volt, a Csendes-óceán és a Nyugat-Andok közé ékelődve.

A Chimu Birodalom fővárosa Chan Chan volt a Moche völgyben, ami a Kolumbusz előtti Amerikában a legnagyobb föld-/anyagépítésű városnak számított. A hatalmas település maradványai szigorú politikai és társadalmi stratégiát tükröznek a maga önálló egységeket formáló kilenc citadellájával és palotájával.

 

Chan Chan – Copyright: © UNESCO Author: Jim Williams

 

Chan Chan az UNESCO listáján szerepel. A város kiterjedt és hierarchikusan megtervezett maradványai árulkodnak az ipari, a mezőgazdasági és a vízgazdálkodó rendszeréről.

 

Valaha 20 négyzetkilométert tett ki a város, amelynek a magja hat négyzetkilométeren terült el. Az említett kilenc egységet magas és vastag agyagfalak választották el egymástól. Ezeken belül templomok, lakóépületek, raktárak álltak a nyitott terek körül a víztározókkal és a temetkezési platformokkal együtt.

Hírdetés

 

Az épületek agyagfalait gyakran díszítették absztrakt, emberszerű és állatszerű motívumokkal.

A kilenc komplexum további részekre és termelőszektorokra oszlott. Kiterjedt mezőgazdasági területek és északi, keleti és nyugati részeken öntözőrendszer volt egykoron a városban.

 

Ismereteink szerint 1470-ben Chimut az inkák hódították meg: Pachacuti Inka Yupanqui és fia, Topa Inka Yupanqi.

 

Az említett frízek. Copyright: © CRAterre Author: Wilfredo Carazas-Aedo

 

A chimui telefonlelet, vagy ahogyan általában hívják, az „NMAI telefon” rejtélyes múltra tekint vissza.

 

 

Senki sem tudja pontosan, hogyan került a porosz arisztokrata, Báró Walram V. Von Schoeler kezébe. Egy homályos Indiana Jones-féle kalandor, Von Schoeler kezdett ásni Peruban az 1930-as években. Egy „ásatási lehallgatókészüléket” fejlesztett ki 6 éves korában, ahogyan a New York Times-nek 1937-ben mesélte, amikor Németországban apja kastélyának a földjein egy történelem előtti falu bizonyítékaira bukkant. Ő maga ásta ki a dísztök-telefont. Az 1940-es évekre New York-ban telepedett le, és sok dél-amerikai néprajzi tárgyra tett szert, végül gyűjteményeit szétosztogatta az Egyesült Államokban lévő múzeumoknak.

 

 

Mivel a chimui egy fentről lefelé szerveződő társadalom volt, ezért úgy vélték, hogy az NMAI telefont az elit, talán a papság tagjai használták.

 

A város ősi építészete feltárta, hogy a falakon belüli falak és az elzárt lakások megőrizték az elit, a középosztály és a munkásosztály tagoltságát.

 

Az NMAI telefon egy olyan eszköz volt, amit a kommunikáció ügyintézői szintjére terveztek, talán futárszerű asszisztenseknek, akiktől megkívánták, hogy egy tökfúvókába beszéljenek egy előszobából, ugyanakkor akiknek tilos volt szemtől szemben érintkezni a kiemelt rangú vagy biztonsági szempontból fontos személyekkel Matos szerint.

 

A chimui példa hűen tükrözi, hogy az őseinknek voltak olyan elképzelései és találmányai, amelyek sok szempontból hasonlítottak a modern változatokhoz.

 

Ahogyan a kínai tudós, Zhan Heng alkotott egy olyan szerkezetet, amely jelezni tudta a földrengések irányát, úgy a chimui emberek szükségét érezték, hogy jobb kommunikációs eszközöket találjanak fel. Ennek eredménye lett a NMAI telefon.

 

A cikk alapjául szolgáló forrás:  http://www.ancientpages.com/2018/08/24/unique-over-1000-year-old-telephone-invented-by-a-lost-forgotten-civilization-with-no-written-language/

 

A cikket írta és szerkesztette: Száraz György

 

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

 

Istentiszteletek http://napvallas.hu/programok/tudj-meg-tobbet-az-istentiszteletekrol-es-ami-mogottuk-van/

Aurafejlesztő és Meditációs Klubok http://napvallas.hu/programok/aurafejlesztoi/

Főnix-programok http://napvallas.hu/programok/fonix-pHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/fonix-program/”rogram/

Egómentesítő kurzusok http://napvallas.hu/programok/egomentesito-kurzus/

Karma Oldó Napok http://napvallas.hu/programokHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/karma-oldo-nap/”/karma-oldo-nap/

Szer-napok (szent ünnepnapjainkon) https://www.facebook.com/napvallas/?fref=ts

Ébresztő Táborok https://napvallas.hu/programok/holisztikus-tabor/

Bel- és külföldi zarándoklatok https://www.facebook.com/napvallas/?fref=ts

Ízisz Napjai https://napvallas.hu/programok/izisz-napjai/ 

 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

 

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Boldog napot

The post Egy írott nyelv nélküli, elfeledett és elveszett civilizáció több mint 1000 éves „telefonja” appeared first on Boldognapot.hu.


Forrás:boldognapot.hu
Tovább a cikkre »