Egy ikonikus terepjáró újjászületése

Egy ikonikus terepjáró újjászületése

Az 1960-ban bemutatott, és 26 évig gyakorlatilag változatlan formában gyártott Toyota Land Cruiser FJ40 sokak szerint a világ legjobb terepjárója volt. Hihetetlen terepképességeinek és megbízhatóságának köszönhetően ma is számos harmadik világbeli országban teljesít szolgálatot.

Egyebek között ezért döntött úgy az amerikai FJ Company cég, hogy felújítja, illetve részben korszerűsíti a legendás modellt. Ennek során maximális hitelességre törekedtek: a cserére szoruló fő elemeket azok lehető legmodernebb alternatívájával váltották ki.

Más helyeken a teljes helyreállítás mellett döntöttek: a karosszériát például leszerelték a létravázról, mindkét komponenst fémig pucolták, majd újra összeszerelték. Mivel az autó rövid tengelytávú kivitelét Japánban eredetileg vászontetővel árulták, a felújítás során is ilyet kapott. A fényezés a Toyota korabeli színkatalógusából származó árnyalat, ám a 21. századi ízlésnek megfelelő, matt kivitelben.

Viszont legenda ide vagy oda, az egykori 4,2 literes, soros hathengeres motor nem felelt meg a kívánalmaknak; ezért a helyére egy nem kevésbé ikonikus V6-os négyliteres Toyota benzinmotor került. A 2002 óta gyártott blokk ma is a Toyota-csoport legjobb terepjáróit hajtja, egyebek között a Hiluxot, az aktuális Land Cruisert vagy a Lexus GX-et.

Hírdetés

Az utastérben viszont kompromisszumok nélkül áthidalták az autó születése és újjászületése közötti évtizedeket. Minden kezelőszerv vadonatúj, a fűthető Recaro sportüléseket finom bőr borítja. A lehajtható hátsó szükségüléseket is hasonló módon restaurálták.  Az autó két fontos kényelmi extrát kapott: az egyik a klímaberendezés, a másik a padlókonzolba épített táblagép, amiről többek között a (szintén rejtett elhelyezésű) high-end audiorendszer vezérelhető.

Hogy a Land Cruiser Signature névre keresztelt autó a gyűjtők egyik legkeresettebb darabja lesz, azt már ma borítékolni lehet: ugyanis mindössze 24 darab készül majd belőle…

Vas Gyula

Fotó FJC


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »