Egy ideig még zárva marad (Gyárfás Jenő Képtár)

Egy ideig még zárva marad (Gyárfás  Jenő  Képtár)

Visszadobta a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség a sepsiszentgyörgyi Gyárfás Jenő Képtár felújításának előzetes jóváhagyási iratcsomóját és újabb elvárásokat fogalmazott meg – ismertette lapunk érdeklődésére Henning László, a megyei önkormányzat alelnöke. A tűzoltóság döntése nyomán tovább csúszik a korszerűsítés, mivel az elvárásokat be kell építeni a műszaki tervbe, majd újból a felügyelőség elé terjeszteni az egész csomagot – csak ezt követően lehet szó a kivitelezési közbeszerzés elindításáról.

Henning László szerint a felügyelőség vélhetőleg a Prahova megyei panziótűz utáni országos szigorítások nyomán döntött úgy, hogy újabb elvárásokat fogalmaz meg, ráadásul nem is keveset. Ezekkel most megkeresik a tervezést elnyerő nagyváradi vállalatot, hogy végezze el a szükséges módosításokat. Ez várhatóan két-három hónapot vesz igénybe, majd újból a katasztrófavédelmen a sor, hogy megadja az előzetes tűzvédelmi jóváhagyást.

Hírdetés

Kérdésünkre az alelnök elmondta, hogy ez az egyetlen hatósági engedély, amely hiányzik. Amennyiben ez is meglesz, elindíthatják a felújítási munkálatok kivitelezőjének kiválasztását célzó közbeszerzést. Hogy ez mennyi időbe telik, azt nem lehet megjósolni, hiszen – mint sok más esetben – előfordulhat, hogy nem kerül jelentkező, vagy az óvások miatt csúszik meg az egész. Lapunk felvetésére, hogy a felújítás befejezésére az RMDSZ háromszéki honatyáinak sikerült 1,5 millió lejes támogatást beépíteniük az idei állami költségvetésbe, Henning László elmondta: noha nyilván jól jön a finanszírozás, ám ez csak egy részét fedi le a költségeknek, a többit a megyei önkormányzatnak saját forrásokból kell megoldania.

Mint arról több alkalommal beszámoltunk, a Székely Nemzeti Múzeumhoz tartozó, a városközponti Bazár-épület emeleti részén lévő kiállítótér, az intézmény képzőművészeti gyűjteményének „székhelye” a korszerűsítési munkálatok körüli kálvária miatt évtizednél hosszabb ideje zárva tart. Felújítását 2012-ben kezdték meg, eredetileg a művelődési minisztérium égisze alatt, amikor a megyeháza átadta a terepet a beruházó kulturális tárcának. A kivitelezés jogát egy szászmedgyesi vállalkozás nyerte el, amely másfél év alatt a tennivalók nyolcvan százalékáig jutott. Az elvégzettekkel kapcsolatban hamarosan számos minőségi kifogás merült fel, aztán a cég teljesen leállította a munkát. A minisztérium szerződést bontott, de magánál tartotta az ingatlant. A Kovászna Megyei Tanács végül 2016 novemberében kapta vissza a képtár épületét – és vele együtt a befejezetlen munkálatokat.

Több ízben próbáltak tervezőt, kivitelezőt találni, ám a versenytárgyalásokra nem akadt jelentkező, mert egy már viszonylag előrehaladott munkálatról volt szó, és ilyenek folytatását, befejezését nem szívesen vállalják a cégek. Végül 2022 végén, miután külön hirdették meg a tervezést, egy nagyváradi vállalat megnyerte a licitet. A terv elkészült, és akkor úgy tűnt, még a múlt év folyamán a kivitelező kiválasztása is megtörténhet, de ez végül nem jött össze a tűzoltósági aggályok miatt. Ami a finanszírozást illeti, a kezdeti kormányprogram leállítása óta a megyei önkormányzat saját forrásokból áldozott a célra. Az is felmerült, hogy az Országos Befektetési Társaságnak adják át a beruházást, de végül erről lemondtak.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »