Egy ideig még hiába várjuk az EMA-tól a Szputnyik V regisztrációját

Egy ideig még hiába várjuk az EMA-tól a Szputnyik V regisztrációját

Csakhogy a Politico.eu brüsszeli hírportál vasárnapi cikke szerint a Szputnyik V valószínűleg már csak hetedikként kapja meg az EMA regisztrációját, mert három másik vakcina áll előtte  a sorban: az amerikai Johnson&Johnson, a Novavax (szintén amerikai) és a német CureVac oltóanyagai.

Egyébként nem mindenki van oda a Szputnyikért. Néhány ország nagyon hasonló nézeteket vall az orosz vakcináról, mint Ivak Korčok (SaS) szlovák külügyminiszter. Ha nem is tekintik fenyegetésnek, de azért nem mutatnak érdeklődést az orosz vakcina iránt a balti kisállamok (Litvánia, Észtország és Lettország) és Lengyelország. Ez azonban – az Európai Egyesült Államok híveinek nagy bánatára – nem jelenti azt, hogy elégedettek az európai vakcinabeszerzési stratégiával. Lengyelország például a kínai vakcina iránt érdeklődik.

A másik csoportba Magyarországon és Szlovákián kívül tartozik egyébként Németországban. A németek azonban nyilván Európa legerősebb államként végképp nem tehetik meg, hogy megkerüli az EMA-t – ez azonban nem akadályozta meg őket abban, hogy kemény kritikával illessék az Európai Bizottság és az EMA vezetését is.

Hírdetés

A geopolitikán túl azonban egyéb összefüggéseket is érdemes kiemelni. Ha a Szputnyik valóban csak a hetedik lesz a regisztráltak sorában, az azt jelenti, hogy az EMA áldását már csak akkor kapja meg, amikor a többi vakcina már meghódította Európát, és jelentősen csökken majd az oltóanyaghiány.

A szlovák liberálisok szerint csak hetek kérdése a Szputnyik engedélyezése, ám a Politico szerint az EMA szakemberei most nem vakcina összetételén akadtak el, hanem lázasan keresik a módját, hogyan lehetne az orosz tudományos tanulmányokat uniós szabványoknak megfeleltetni. Mintha a vakcina biztonságossága és hatékonysága helyett hirtelen a bürokratikus hatáskörök és hatalmi játékok kerekedtek volna felül Brüsszelben. Ezzel azonban nem csak a liberális álláspontokat hiteltelenítik el, de rávilágítanak arra az egyszerű tényre, hogy az a tagállam járt jól, aki nem hagyta magát teljesen kiszolgáltatni az EMA-tól és brüsszeltől.

Körksép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »