Egy hős pilóta, akiről példát vehetne Izrael

Sokadjára lángolt fel az izraeli-palesztin konfliktus. Sajnos a két nép közötti mélyen gyökerező gyűlölet eleve lehetetlenné teszi, hogy békés úton rendezzék vitájukat. Egyenlőtlen küzdelem ez, ahol  az egykori gyengécske Dávid a Közel-Kelet legerősebb harcosként, küzd a kezdetleges rakétákkal felszerelt Hamász ellen. Tagadhatatlan, hogy sem a palesztinok, sem a szomszédos államok nem tudnak már Izraelben jelentősebb kárt tenni.

Persze nem mindig volt ez így, az elmúlt közel 70 évben Izrael számos alkalommal vívott egyenlőtlen háborúkat arab szomszédival. A zsidó állam létezését csupán azoknak a katonáknak köszönheti, akik bátorságukkal, rátermettségükkel, és önfeláldozásukkal felvették a harcot a többszörös túlerővel szemben. Közéjük tartozik Jiftach Spektor, az izraeli légierő tucatnyi légi győzelmet elért nyugalmazott dandártábornoka is. Spektor hazája védelmében gyakorlatilag az összes arab-izraeli háborút végigharcolta.

Hírdetés

Az 1973-as jóm kippuri háború azonban még őt is próbára tette, ekkor az izraeli légierő néhány nap alatt olyan súlyos veszteségeket szenvedett, hogy az összeomlás szélére jutott. Golda Meir izraeli miniszterelnök elrendelte az atomtöltetek összeszerelést, felkészültek a legrosszabbra. Végül – főként néhány repülős egyéni pilótateljesítményének köszönhetően – elmaradt az atomháború, a felek tűzszünetet kötöttek. A hőstetteket nem kérdőjelezheti meg senki, de ebben a háborúban is történtek negatív dolgok, olyanok, amikről utólag „nem illik” beszélni.

Bővebben!


Forrás:jobbegyenes.blog.hu
Tovább a cikkre »