Egy hétéves ausztrál kisfiúnak veszett nyoma a barcelonai merényletben

Egy hétéves ausztrál kisfiúnak veszett nyoma a barcelonai merényletben

BARCELONA. Egy hétéves ausztrál kisfiúnak veszett nyoma a csütörtök délutáni barcelonai gázolásos merényletben, a gyereket két napja nem találják – közölte szombaton sydneyi sajtótájékoztatóján Malcolm Turnbull ausztrál kormányfõ.

"Egy ausztrál apróság, akinek az édesanyja súlyosan megsérült, eltûnt Barcelonában. Úgy gondolom, imádkoznunk kell érte" – mondta Turnbull, és a saját, illetve az országa nevében szolidaritását fejezte ki a spanyol néppel az iszlám terroristák elleni harcban.

Turnbull sajtótájékoztatójával nagyjából egy idõben adott hírt a hétéves Julian Alessandro Cadman eltûnésérõl a Fülöp-szigeteki kormány is. Sarah Arriola külügyi államtitkár szerint az eltûnt kisfiú egy 43 éves Fülöp-szigeteki nõ gyermeke. Az asszony három-négy éve él Ausztráliában, és egy Fülöp-szigeteki unokatestvére esküvõjére utazott Barcelonába. Arriola szerint a merénylet utáni káoszban a kisfiút elsodorták az édesanyjától.

A brit média viszont hírt adott arról, hogy az eltûnt kisfiú ausztrál-brit kettõs állampolgár, mert az apja brit. Az apa, Andrew Cadman már elindult Sydneybõl a katalán fõvárosba, hogy segítsen felkutatni eltûnt fiát.

Hírdetés

Csütörtök délután Barcelona központjában egy feltételezett dzsihadista kisteherautójával gyalogosok közé hajtott, és hatszáz méteren keresztül gázolt el járókelõket.
A merényletben 13-an meghaltak, és több mint százhúszan megsebesültek. Órákkal késõbb, péntekre virradóra Cambrils katalán tengerparti üdülõhelyen is gázolásos merényletet követtek el. A hat civilt és egy rendõrt megsebesítõ gázolásos merényletet ugyanúgy hajtották végre, mint a barcelonait. Az egyik cambrilsi sérült késõbb meghalt.

A merényletek után a rendõrség Cabrils városában lelõtt öt terroristát, és – mint kiderült – egyikük, egy bizonyos Moussa Oukabir a barcelonai merénylet értelmi szerzõje és elkövetõje volt. A spanyol média az elõzetes nyomozási eredményekre hivatkozva jelentette, hogy egy 12 fõs, többnyire 17 és 24 év közötti fiatalokból álló terroristasejt szervezhette meg mindkét gázolásos merényletet.

A merényletet az Iszlám Állam nevû dzsihadista szervezet vállalta magára.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »