Egy hét múlva népszavazás – Információk a szavazóknak

Egy hét múlva népszavazás – Információk a szavazóknak

Egy hét múlva, január 21-én tartják meg azt a népszavazást, amelyben a választók a Szlovák Alkotmány módosításáról, az előrehozott választás lehetőségéről nyilváníthatnak véleményt. A Belügyminisztérium fontos információkat tett közzé azon polgárok számára, akik szeretnék választani, ám valamilyen oknál fogva erre nem képesek.

Az az állampolgár, aki komoly, elsősorban egészségügyi okból nem tud eljutni a szavazókörzetébe, mozgóurnát kérelmezhet. Kérelmével a községet kell megkeresnie, vagy a szavazás napján a helyileg illetékes választási bizottságot.

Az a választópolgár, aki súlyos, elsősorban egészségügyi okból nem tud megjelenni a szavazóhelyiségben, jogosult a településtől, vagy a választás napján a körzeti választási bizottságtól mozgóurnát kérni.

Hírdetés

Azt a körzeti választási bizottságot kell megkérnie, amelyhez szavazókörzete szerint tartozik“ – szól a Belügyminisztérium tájékoztatása.

Az a választópolgár, aki egészségügyi okból, vagy írás-olvasási tudatlanság miatt nem tudja kitölteni a szavazólapot, másik személy segítségét kérheti az utasítása szerinti kitöltésben, illetve a szavazólap borítékba helyezésére.

Fontos kitétel azonban, hogy a segítő személy nem lehet a választási bizottság tagja – figyelmeztet a szaktárca. Adott helyzetben a bizottság tagjának mindkét személyt fel kell világosítania a szavazás módjáról.

Ha a szavazópolgár egészségügyi okból nem tudja egyedül elhelyezni a borítékot az urnába, szintén megkérhet erre más személyt – de nem a választási bizottság tagját.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »