Egy hazai filmnéző oldal visszaél felhasználóinak a számítógépével

Bár felhasználói leginkább nem is sejtik, mi az a cryptojacking – a Makay.net szerint ez a weboldal trükkösen visszaél a benne rejlő lehetőségekkel.

Ugyan Magyarországon számos félillegális online filmgyűjtemény érhető el, csupán néhánynak sikerült akkora nézettségre szert tenni, hogy azzal már a filmforgalmazóknak is érdemes legyen foglalkozniuk.

Az említett Moovie.cc a statisztikák szerint a 161. legnépszerűbb magyar weboldal, ami elég szép teljesítmény annak fényében, hogy csordultig van reklámokkal és aggályos tartalomterjesztést folytat.

A helyzet tehát több szempontból is problémás, ugyanis a tartalomterjesztés ezen módjával a hatóságok mintha nem kívánnának foglalkozni (így leállítani sem), a weboldalakon elhelyezett és felugrók reklámok sok esetben valamilyen káros vagy fertőző végcélra irányítanak, népszerűségükből adódóan pedig a velük kapcsolatos problémák rengeteg felhasználót érintenek.

Még 2017 szeptemberében jelent meg a hír, miszerint a világ legnagyobb torrentoldala, a The Pirate Bay elhelyezett egy külső forrásból betöltődő (JavaScript) kódot a weboldalán, ami egy böngészőben futó kriptovaluta bányászprogramot futtat a felhasználóknál.

A cryptojacking névre keresztelt művelet a gyakorlatban azt jelenti, hogy a The Pirate Bay látogatóinak számítógépét és okostelefonját a Bitcoinhoz és az Ethereumhoz hasonló Monero digitális pénz bányászatára használják, ezzel növelve saját bevételeiket.

Most úgy tűnik, hogy a Moovie.cc üzemeltetői megirigyelték a könnyű pénzkereseti lehetőséget, ugyanis többen jelezték a Makay biztonsági cégnek, hogy az oldallal valami nincs rendben – filmezés közben ugyanis a számítógépük processzora indokolatlanul 70-90 százalékos teljesítményen pörög.

Hírdetés

Az oldal forráskódjában néhány másodpercnyi keresés után meg is találták a MineStat.biz JavaScript-kódját, amit az üzemeltetőknek csupán be kellett szúrniuk a weblap végére, hogy onnantól minden látogató számítógépe számukra bányássza a jelenlegi árfolyamon közel 100 000 forint értékű Monero-érméket.

makay1

A felhasználási feltételekben ugyan feltüntették ezt a tevékenységet, a Moovie.cc nem jelenít meg semmilyen figyelmeztetést a bányászattal kapcsolatban, így a felhasználók filmnézés közben legfeljebb arra lehetnek figyelmesek, hogy időnként megakad a film, a gép ventilátorai pedig hangosabban pörögnek a megszokottnál az extrém hardverterhelés miatt.

Ez akkumulátorról üzemelő eszközöknél (notebookok, tabletek, esetleg okostelefonok) extrém gyors merülést, rosszabb esetben pedig akár túlmelegedést is eredményezhet.

makay2

Ma nincs információ arról, hogy egy ilyen népszerű oldal mekkora bevételre tehet szert a látogatók számítógépeinek kihasználásával és persze az sem mindegy, hogy a látogatók milyen konfigurációval rendelkeznek.

A másfél-két órás filmekkel viszont még a világszinten is hatalmas népszerűségnek örvendő The Pirate Bay-jel is felvehetik a versenyt, hiszen míg a látogatók a közismert torrentoldalon maximum néhány percet töltenek, addig a Moovie.cc-n minden esetben több órás illegális bányászatokkal lehet számolni.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »