Egy Habony-videó rázta meg a magyar belpolitikát

Egy Habony-videó rázta meg a magyar belpolitikát

Orbán Viktor a parlamentben hadakozott az ellenzéki kérdésekkel, majd tanácsadójának videója miatt kényszerült magyarázkodásra sajtófőnöke. Megismerte a világ az Iszlám Állam elképzelését arról, hogyan működjön az általuk elképzelt állam. Párizsban kisorsolták a jövő évi futball EB csoportjait. Női kézilabdázóink pedig Dániában küzdenek a világbajnokságon. Összefoglaló.

Orbán Viktornak, Magyarország miniszterelnökének hétfőn a parlamentben volt jelenése, ahol az azonnali kérdések és válaszok órájában az ellenzék felvetéseire kellett reagálnia. Volner János arról érdeklődött, hogy miért a kormányfő környezetéből kerülnek ki azok, akik jövedelmező állami és önkormányzati megbízásokat kapnak. A miniszterelnök vádaskodásként értékelte a jobbikos politikus szavait, sőt kitért arra, hogy a Jobbiknak sikerült belekeverednie az ország legsúlyosabb pártfinanszírozási korrupciós ügyébe, amely Kovács Béla nevével híresült el.

Az LMP-s Sallai R. Benedek a magyar termőföld külföldi tulajdonba kerülésével összefüggésben fogalmazott meg aggályokat a miniszterelnök felé, aki kiemelte, hogy az árverések nyilvánosak, s a számokra hivatkozva cáfolta, hogy a kis- és közepes gazdálkodók nem tudnak földhöz jutni.

Kiegyensúlyozott EB-ellenfelek

Amióta a Norvégia elleni pótselejtező második, budapesti mérkőzésén eldőlt, hogy a magyar válogatott 1972 után újra Európa-bajnokságon szerepelhet, sorra jöttek a csoportbeosztással kapcsolatos találgatások. Párizsban szombaton eldőlt, hogy a Magyarország az F-jelű csoportban Portugáliával, Izlanddal és Ausztriával együtt szerepel.

980 ezret is kaphattak volna

A Szent Imre-kórház novemberben felmondott aneszteziológusainak egyike, Csurgai Annamária nyilatkozott a sajtónak és elmondta, hogy elérhették volna a kórház altatóorvosai a 980 ezer forintos bért, de csak akkor, ha irreálisan sok túlórát vállalnak.

A Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban a gyógyító munka továbbra is zavartalanul folyik annak ellenére, hogy a közelmúltban két osztályáról is felmondtak orvosok, vagy jelentették be távozási szándékukat. Az intézmény a sajtóban megjelent, a kórházat érintő írások miatt jogi lépéseket tesz.

Eközben szakmai megbecsüléssel, átszervezéssel és változatossággal próbálják itthon tartani az aneszteziológusokat a Semmelweis Egyetemen (SE), a szakemberek szerint ugyanis nem az alacsony bérezés az egyetlen oka a külföldi munkavállalásnak. A szakemberhiány miatt ugyanakkor a szakma a fiatalok körében egyre népszerűbb.

„Annak kínos, aki így viselkedik”

A hét második napja sem telt el a miniszterelnök környezetéhez kapcsolódó ügy nélkül. Kedden a 444.hu egy felvételt tett közzé, amelyen az látható, hogy egy ibizai night-clubban mulat Habony Árpád, a miniszterelnök tanácsadója. A beszámolók szerint a szórakozóhelyen drogoznak a vendégek, és prostituáltak várják a kuncsaftokat. A klubba a belépő 15 ezer forintnál kezdődik, egy vacsora ital nélkül pedig 45 ezer forintba kerül.

Hírdetés

A videóról Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke azt mondta, hogy „ahhoz nincs közünk, hogy ki hogyan tölti a szabadidejét”. Ezzel szemben a szokásos, heti kormányinfón Lázár János annyit tett hozzá az ügyhöz, hogy „a kormánynak nem kínos, annak kínos, aki így viselkedik”. Péntek délelőtt már visszaállították privátra a videót.

Nagy a zűr a földárverések körül

Kedden a mezőhegyesi állami földek árverését jogi nonszensznek nevezte Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese Békéscsabán, ahol az ellenzéki pártok közös tiltakozást szerveztek. Csütörtökön kiderült, hogy a mezőhegyesi fejlesztések koordinálására miniszteri biztost nevez ki a kormány, miközben folytatódtak a mezőhegyesi földekre kiírt árverések. Kivéve azokat a területeket, amelyek értékesítését a bíróság szerdán megtiltotta az államnak. A következő napokban további, nem jelentéktelen területek kerülnek kalapács alá a Földet a gazdáknak program keretében.

Megint jönnek a norvég pénzek

Magyarország megállapodott a Norvég Alappal, így folytatódhatnak a kifizetések – közölte Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára azon a szerdai budapesti konferencián, amelyet a Transparency International Magyarország szervezett a korrupcióellenes világnap alkalmából. Másnap Norvégia megerősítette, hogy 19 hónap után feloldotta a Norvég Civil Támogatási Alap által Magyarországnak szánt pénzek zárlatát.

Az EB-nek nem tetszenek a szabályok

Az Európai Bizottság (EB) kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen az ország menekültügyi szabályozása miatt – jelentették be a szervezet csütörtöki sajtótájékoztatóján Brüsszelben. Az EB szerint aggályos az, hogy az illegális határátlépéssel kapcsolatos gyorsított büntetőeljárásokra vonatkozó magyar törvény nem tartja tiszteletben az eljárás során igénybe vehető fordításhoz és tolmácsoláshoz való jogról szóló uniós irányelv rendelkezéseit, amelyek biztosítják, hogy a büntetőeljárás nyelvét nem értő gyanúsítottak megkapják minden szükséges dokumentum írásbeli fordítását.

Lázár János azonban úgy véli, hogy a bizottság csak azért indított eljárást, mert Magyarország megtámadta a kötelező kvótákról szóló uniós döntést az Európai Bíróságon.

A drogbáró üzent hadat az IÁ-nak

Hétfőn kiszivárogtak az Iszlám Állam titkos dokumentumai. A most nyilvánosságra került tervezetből világosan kiderül, hogy a terrorszervezet hogyan képzeli el az állam irányítását és a gazdaság működtetését. A gazdaságot például önellátásra rendeznék be oly módon, hogy szovjet mintára központosítanák a forrásokat.

Tony Abbott, Ausztrália egykori miniszterelnöke véleménycikkébe azt írta, hogy azt várja a Nyugattól, álljon készen arra, hogy „kihirdesse kultúránk felsőbbrendűségét azok számára, akik Isten nevében ölnek. Nem tagadhatjuk tovább, hogy óriási problémák vannak az iszlámmal”.

Érdekesség, hogy a világ leghatalmasabb drogbárója hadat üzent az Iszlám Állam vezetőjének. A körülbelül 60 éves Joaquín „El Chapo” Guzmán azt üzente a terrorszervezet irányítójának, Abu Bakr al-Bagdadinak, hogy megöli és elpusztítja az Iszlám Államot, amennyiben beavatkoznak a Sinaloa kartell ügyeibe.

Hullámvasúton a magyar lányok

A héten sem maradtunk jelentős sportesemények nélkül. A magyar szurkolók Skandináviára vetik szemüket, ugyanis Dániában rendezik a 22. női kézilabda-világbajnokságot. Válogatottunk először megverte Tunéziát, majd Szerbiát. A nagy örömködés közepette kiütéses vereséget szenvedett Montenegrótól, de gyorsan talpra állt és elkalapálta a házigazdákat. A csoport utolsó meccsén magabiztosan vertük Japán válogatottját és az A csoport második helyén végeztünk. A végeredmény azt jelenti, hogy a csapat az olimpiai kvalifikáció szempontjából sorsdöntő meccsét december 14-én, hétfőn 18 órától vívja Lengyelország ellen Herningben.

Lezárult a Bajnokok Ligája csoportköre, aminek legnagyobb meglepetése, hogy kedden kiesett a Manchester United. Szerdán azonban a Chelsea és az Arsenal megmentette az angol foci becsületét.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »