Egy fontos fizetőeszközt eltörölnek Magyarországon, de mi lesz a készpénzzel?

Egy fontos fizetőeszközt eltörölnek Magyarországon, de mi lesz a készpénzzel?

2024-ben megszűnik az illetékbélyeg-használat Magyarországon – hangzott el az Országgyűlésben. Az egyik ellenzéki párt azt látja bele ebbe, hogy a kormány előbb-utóbb a készpénz alkalmazását is betiltja. A kabinet ezt már korábban cáfolta.

„Ma az illetékbélyeget szüntetik meg, holnap a készpénzt?” – tette fel a kérdést a gazdaságfejlesztési miniszternek a tiltakozó Szabadi István (Mi Hazánk) a postahivatalok változó illetékbélyeg-értékesítési gyakorlatára hivatkozva a parlamentben. „Illetékbélyeg hiányában hogyan fizessék meg idén a magánszemélyek az illetéket, miért kötelezik elektronikus fizetésre a magyar embereket?” – részletezte.

Válaszában Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára megjegyezte: jelenleg az eljárási illeték az egyetlen adónem Magyarországon, amit illetékbélyeggel le lehet róni, és senkinek nem jelent hátrányt, nem is vált ki reklamációkat, hogy az egyéb díjakat utalással lehet megfizetni.

Hírdetés

Hozzátette: mindezek miatt

az illetékbélyeg-használat jelentősen visszaszorult,

ezért szüntetik meg a jövő év kezdetétől, a Magyar Posta azonban gondoskodott arról, hogy idén elegendő illetékbélyeg álljon még rendelkezésre.

A készpénzhasználatra vonatkozó kérdésre ugyan most nem válaszolt az államtitkár, de korábban már elhangzott az Országgyűlésben, hogy a kormány nem tervez semmi ilyesmit, mert a készpénzre – az illetékbélyeggel ellentétben – van lakossági igény.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »