Egy fideszes újságíró fel merte vetni, hogy nem csak kormánypártiakat kellene mutogatni a köztévében – csúnyán visszavágtak

Egy fideszes újságíró fel merte vetni, hogy nem csak kormánypártiakat kellene mutogatni a köztévében – csúnyán visszavágtak

Az állami média személyeskedve reagált egy kormánypárti újságíró bírálatára. Előkerült a múltból Soros, a pártállam, a jövőből pedig az EBESZ-jelentés.

"Bencsiket utolérte a baloldali hisztéria" – ezzel a sommás címmel reagáltak arra, hogy Bencsik Gábor, a Magyar Krónika volt főszerkesztője (jelenlegi főmunkatársa) jelezte, a "jobboldalon" is mindenki tudja, tarthatatlan "a magyar közszolgálati televízió politikai elfogultsága".

Az állami média (szerzőként a hirado.hu-t feltüntetve) azt írta, a

korábban Soros György által finanszírozott alapítványnak dolgozó Bencsik Gábor is beállt abba a baloldali sorba, melynek tagjai rendszeresen, alaptalanul vádolják a közmédiát.

Arról, hogy a kampányban, és nem választási veresége után kellett volna Márki-Zay Pétert meghívni egy hosszabb beszélgetésre, azt írták, hogy Lánczi Tamás elemző műsorába pártpolitikusok eddig sem kaptak meghívást, de vendég volt több, az ellenzéki oldalhoz köthető politológus, egykori politikus vagy éppen a szocialisták négy kormányfője alatt is dolgozó Szili Katalin (aki régóta Orbán Viktor miniszterelnöki megbízottja – a szerk.)

Az írás szerint ez elkerülte Bencsik Gábor figyelmét, aki a Magyar Krónika ("egy jórészt kulturális megfontolásokból vásárolt hirdetésekből fenntartott, legfeljebb ezres nagyságrendben elérhető havilap") mellett a testvére (Bencsik András) "által főszerkesztett Magyar Demokrata munkatársaként" is dolgozik.

A vádirat folytatódik

A Híradó.hu szerint a Bencsik által főszerkesztett Magyar Krónika

működése során kulturális tevékenysége miatt évente több tízmillió forintos nagyságrendben kapott támogatást az államtól és a kiadó állítása szerint kétezer előfizetője is volt a lapnak. Nagy kérdés, hogy a pénzek mire mehettek el, mert 2019-ben már a lap megszűnése fenyegetett, ezért Bencsik levélben kért pénzt az olvasóktól. Jellemző a vezetése alatt kialakult állapotra, hogy a Magyar Krónika annak ellenére nem került be a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány portfoliójába, hogy Bencsik ezt kifejezetten szerette volna elérni.

Hírdetés

A hirado.hu szerint a Magyar Krónika elindítása sem volt zökkenőmentes.

Többen a társalapító Bencsik Gábor szemére vetették, hogy a hatalmas veszteséggel csődbe vitt Nagyítás című konzervatív hetilap több vezetőjének is szerepet szántak a Magyar Krónikában, sőt egyesek még a lap létjogosultságát is vitatták. Furcsa volt az is, hogy az alapítók az egykori SZDSZ-holdudvarhoz tartozó szerzőknek is szerepet szántak a konzervatívnak mondott havilapban.

Ők aztán tudják, mi a kiegyensúlyozottság

A Híradó.hu szerint Bencsik Gábor hírből sem ismeri a kiegyensúlyozottságot. A korábban kommunista pártállami háttérrel működő MÚOSZ egykori főtitkára (1989-1997) nem vette észre, hogy az M1, a Kossuth Rádió, a Híradó.hu és az MTI a kampány előtt és a kampány idején is rendszeresen beszámolt a fontosabb ellenzéki eseményekről, kereste a baloldali politikusokat, hogy kommentálják azokat, de

az esetek túlnyomó többségében az ellenzéki politikusok egyszerűen nem reagáltak vagy elutasító választ küldtek. Azt is leírja a diktatúrában tíz éven keresztül az akkor még pártkiadványnak számító Nők Lapjának dolgozó újságíró, hogy »a hírmagyarázók és kommentátorok kizárólag a kormánypártok oldaláról érkeznek« a közmédiába, nem véve tudomást azokról az ellenzéki szakpolitikusokról, akik – több baloldali kollégájukkal ellentétben – az utóbbi években elfogadták a közmédia meghívását és felkérését és elmondták véleményüket az adott témában.

A Híradó.hu szerint a felsoroltakból az olvasható ki, hogy a Horn-kormány idején a Nyugdíjpénztárak Országos Szövetsége elnökének is megválasztott

Bencsik Gábor álláspontja újságírói pályafutása alatt a saját érdekeinek megfelelően többször is változott. Arra azért ügyelt, hogy kínos témákban ne nagyon foglaljon állást, vélhetően ezért se nagyon lehetett a hangját hallani, amikor 2019-ben ellenzéki képviselők megtámadták az MTVA épületét, vagy amikor az egykori munkaadójához – Soros Györgyhöz – ezer szállal köthető EBESZ előre megírt ítélettel, az érintettek megkérdezése nélkül próbálta befeketíteni a közmédiát.

A Híradó.hu végül érdekesnek tartja, hogy Bencsik éppen most szólalt meg, amikor

hamarosan várható az EBESZ újabb, vélhetően előre legyártott propagandaanyagának közzététele.

A székesfehérvári fideszes polgármester szerint is érdemes változtatni a közmédia "kiegyensúlyozottságán"

Vajon ő lesz a Híradó.hu következő célpontja?

Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András az Azonnalinak adott interjújában beszélt a közmédiáról. A polgármester meggyőződése, hogy az április 3-ai egy jogszerű és tisztességes választás volt, de a közmédiával kapcsolatban mérsékelt kritikát fogalmazott meg.

A közmédia kiegyensúlyozottságán szerintem érdemes változtatni, de ez mindig kétirányú feladat. Aki azonban ezzel magyarázza a választás végeredményét, főleg annak mértékét, az becsapja magát – értékelt Cser-Palkovics.

Szerinte közmédia kérdése egy "kétirányú feladat", ugyanis az ellenzék éppúgy lehet hibás, ha például a helyi tévét nem hívja meg a rendezvényeire, sajtótájékoztatóira, nem ad nekik interjút, vagy nem megy a stúdióba.

Ha Márton Roland (a ballibek országgyűlési képviselőjelöltje – a szerk.) sorozatban tartott volna sajtótájékoztatókat, amire a városi tévé nem megy el, ha soha nem hívták volna stúdióba, ez felvethető kérdés lenne. De ilyen nem volt. Az ellenkezőjére viszont számos példát tudnék én magam is mondani: Márton Roland 2010 óta sokkal többet szerepelhetett a városi tévében, mint én 2010 előtt – magyarázza a polgármester, majd hozzáteszi, hogy mindez nem azt jelenti, hogy akár helyi, akár országos szinten a közmédia ügyét ne lehetne az asztalra tenni.

(24 nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »