Egy fél juhnyájat pusztítottak el a farkasok Csíkszépvíz közelében

Egy fél juhnyájat pusztítottak el a farkasok Csíkszépvíz közelében

Farkasok támadtak egy juhnyájra a Csíkszépvízhez tartozó Bükkloka közelében. 40 juhot elpusztítottak, további 30 állatot még keresnek.

A károsult 70 éves gazda elmondta, volt még eset rá, hogy állatállományát megdézsmálták a farkasok vagy a medve, de általában egy-két juhot vittek el, soha nem tettek ekkora kárt. 81 juhot a gazda és a szomszédok szedtek össze, miután ezek kiszabadultak az akolból. A becsült kár összege eléri a 10 ezer lejt. A helyi hatóságok és a Környezetvédelmi Ügynökség képviselőiből álló bizottság már összeállította a gazda kártérítési iratcsomóját. Kártérítést abban az esetben lehet igényelni, amikor védett állatok okoznak károkat, az eljárás azonban nagyon bonyolult.

Hargita megyében a statisztikák szerint körülbelül 500 farkas él, szakemberek azonban úgy vélik, számuk valójában alacsonyabb, hiszen a farkasok mozgástere nagyon nagy, ezért nehéz pontosan meghatározni a számukat. Az év elejétől Hargita megyében 180 alkalommal okoztak károkat a vadállatok. A legtöbb támadást medvék, farkasok és vaddisznók követték el.

Agerpres


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »