Egy fegyverraktár miatt Románia határánál közelíthet Kijev háborúja

Egy fegyverraktár miatt Románia határánál közelíthet Kijev háborúja

Ukrajna és a Dnyesztermenti Moldáv Köztársaság határán egy nukleáris bombával azonos pusztítóértékű katonai potenciál sorsa a tét az USA és Ukrajna új játszmájában…

Az ukrán határon, a Dnyeszter folyó mellékén, Kolbaszna falucska szomszédságában található Európa legnagyobb haditechnikai- és robbanóanyagraktára. Úgy tűnik Kijev étvágyát még nem elégítette ki a Donbasszban elesett többezernyi katona halála, Porosenkó ukrán elnök egy „második fronton” szélesítené ki az Oroszországot provokáló konfliktust. Az ukrán milliárdos elnök egy új törvényt írt alá a napokban, amellyel megtiltja Oroszországnak , hogy a Dnyesztermenti Moldáv  Köztársaság területén állomásozó orosz kontingensnek utánpótlást biztosítsanak Ukrajna területén áthaladva, így gyakorlatilag  blokád alá vették „Transznyisztriát”. A kijevi parlament, a Rada még május 21-én többségi szavazással helybenhagyta e törvényt. Porosenkó elnöki jogkörén belül érvényteleníthette volna a törvény beiktatását, de nem tette meg ezt a fontos lépést, ami által elkerülhette volna a konfliktus kiéleződését. Sőt.

Kijelentette, hogy segíti a „moldvai területek egységének visszaállítását”, majd cinikusan hozzátette:” Tudják mi a különbség Donyeck és a Dnyesztermelléke között? Itt nincs orosz határ, könnyebb lesz rendet rakni!”                                                    

Ukrajna és a Moldáv Köztársaság kereskedelmi és gazdasági blokáddal már hermetikusan körbezárta a Dnyeszter-melléki orosz enklávét, Kijev pedig már katonai erőt is összpontosít a határon. Kisinyov a katonai lépésektől még tartózkodik, de szakértők szerint egy konfliktus esetén a román hadsereg az ukránnal együttműködve harapófogóba foghatja Transznyisztria erőit. Mindez Európa kapujában történik, ott ahol a kontinens legnagyobb, pusztító méretű hadianyagraktára van.                                                                                                                                

A katonai szembenállás előzményei erősen emlékeztetnek a kijevi Majdanon történtekre. A Szovjetúnió széthullása után az egykori Moldáv SZSZSZR területére több állam is reflektált. A területeiben megnövekedett Románia, valamint a moldvai orosz és ukrán nyelvű lakosság is egymástól függetlenül képzelték el a jövőt. A 90-es évek elején a békés tüntetések provokációk következtében véres konfliktussá növekedtek, az orosz és ukrán nyelvű lakosság valamint a velük szembenálló románbarát moldáv rendőrség között. A területi viták egy fontos aspektusa volt, hogy itt található Európa talán legnagyobb fegyver- és hadianyagraktára, amelyet a szovjet hadsereg hagyott hátra. Ennek őrizetével Alexander Lebegy tábornok vezérlete alatt a 14. orosz hadosztály néhány ezer katonája volt megbízva. Lebegy tábornok a tüntetések elfajulása után ultimátumot intézett a románbarát moldáv vezetéshez, amelyben a zavargások azonnali megszüntetését követelte. Miután a követelés nem talált meghallgatásra, rövid úton és kevés idő alatt hadseregével statáriális rendet vezetett be a terület orosz és ukrán lakosság által lakott részén, később ez a terület lett a Dnyesztermenti Moldáv Köztársaság (Transznyisztria) hivatalos államalakulata.

Hírdetés

A Dnyeszter Menti Moldáv Köztársaság (Transzisztria) és Moldova között kitört függetlenségi háborúról korábban az alfahir.hu hasbájain írt Dér Zsolt.

Az időközben eltelt évek alatt Ukrajna az USA „operatív területévé” vált, és ez nem múlhatott el nyom nélkül a Dnyeszter partján sem. A jelenlegi szembenállás kiválóan alkalmas Oroszország provokálására, és így egy újabb nagy háborúra. Mint már annyiszor, az USA kezében újra több nyerő lap is van; nincs szárazföldi orosz határ, amelyen át Moszkva segíteni tudná katonai erejével a Dnyesztermelléket. Egy kirobbanó katonai konfliktus esetén az orosz hadsereg csak a levegőből nyújthat segítséget, és ez a vazallus nyugati sajtó által már könnyebben tálalható mint „orosz agresszió”.

Kina és India magatartása is kétséges egy nagy katonai konfliktus esetén, nem kizárt, hogy ez esetben nem támogatnák Oroszországot sem katonailag, sem erkölcsileg.

A hatalmas fegyver- és lőszerraktár az újsütetű ogyesszai polgármester, Miheil Szaakasvili segítségével a Fekete-tengeri ukrán kikötőből induló hajókon könnyedén realizálható lenne a világ „forró pontjain”, újabb hatalmas fegyvereladási bevételekhez juttatva a kijevi oligarchátust. Amennyiben Oroszország az új konfliktust diplomáciai erőfeszítésekkel nem tudja elhárítani, hadseregének közvetlen megtámadása miatt kénytelen lesz beavatkozni. Ám az új háborús tűzfészek már nem ezerötszáz kilométerre a Donbassz területén van, hanem Európa kapujában, Románia határán.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »