Egy falu, ahol érdemes letelepedni

Egy falu, ahol érdemes letelepedni

 

A Tolna megyében található Nagyszékely a csend és a béke szigete, ráadásként a gazdag természeti környezete mellett épített öröksége is egyedülálló.

A nagyszékelyi önkormányzatot nem kellett az államnak konszolidálni. A remények szerint a takarékos gazdálkodás a pályázati lehetőségeket és eredményeket tekintve kamatoztatható lesz a közeljövőben. Elsősorban az utak állapotán kellene javítani, hiszen ahogy Várkonyi Zoltán polgármester fogalmazott, a faluban még mindig van olyan utca, mely az évszaknak éppen megfelelően poros vagy sáros.

Az útépítés évek óta csak óhaj, ám a művelődési ház vizesblokkja készül. Ez a beruházás több éves terve volt a településnek, tavaly végre nekikezdhettek belügyminisztériumi támogatással. A korszerűsítés befejezéséhez az önkormányzat keresi a megoldást, a polgármester bízik abban, hogy idén ilyen célokra is lesz forrás.

Hírdetés

És ha már szép remények: a Start közmunka programot is folytatnák a faluban. 2013-ban több, mint százan jutottak így megélhetéshez. Várkonyi Zoltán elmondta, arra törekedtek, hogy mindenki lehetőséghez jusson. Átlagosan egyszerre negyvenen dolgoztak közmunkásként, és az általuk végzettek nagy segítséget jelentenek a falunak. Önkormányzati épületeket, vízelvezető árkokat, mezőgazdasági utakat kellett karbantartaniuk, és az államtól kapott, illetve a település földjein zöldséget és gyümölcsöt termesztettek. A mezőgazdasági termékekből elsősorban a község saját konyhájának jutott.

Nagyszékely a gyermekes családok számára ideális hely. A település abban a szerencsés helyzetben van, hogy évente négy-hat gyermek születik. A falu „érdemei” közé tartozik a békés környezet, de az sem elhanyagolható, hogy van óvodája és alsó tagozatos iskolája. Az iskola a simontornyai Vak Bottyán Általános és Szakképző Iskola, Gimnázium tagintézményeként működik, és az önkormányzat ragaszkodik ahhoz, hogy legalább az alsó tagozat helyben maradjon. A település lehetőségeihez mérten igyekszik a legtöbbet megtenni a gyerekekért, elsősorban is azzal, hogy biztosítja oktatási intézményei zavartalan működését.

A településvezetés nagy hangsúlyt fektet arra, hogy Nagyszékely falusias falu legyen, ahol az emberek állattartással, növénytermesztéssel segítik elő az önellátásukat. További törekvés, hogy a kis közösségek jobban összetartsanak a nagy közösségen belül. Ezért is épült meg a falu kemencéje, melyben minden ünnepen készül valami: sütemény, hús sül benne, augusztus 20-án pedig természetesen kenyér.

(Forrás: teol.hu)


Forrás:veddamagyart.info
Tovább a cikkre »