Egy év után kiderült a lezuhant helikopter tragédiájának oka

Egy év után kiderült a lezuhant helikopter tragédiájának oka

POZSONY. A légi és hajózási nyomozóhivatal kiadta a zárójelentést arról a négy ember életét követelõ mentõhelikopter-balesetrõl, amely tavaly szeptember elején történt a Besztercebánya melletti Sebõ községhez közeli erdõben.

Mint arról portálunkon is beszámoltunk, 2016. Szeptember 7-én lezuhant egy Bell 429 típusú mentõhelikopter a Besztercebányai járáshoz tartozó Sebõ (Strelníky) község közelében. A szerencsétlenség során négyen veszthették életüket, a gép háromfõs személyzete – Ján Rušin pilóta, Patrícia Krajòáková doktornõ, František Bartoš mentõs –, valamint egy 38 éves páciens.

A légi és hajózási nyomozóhivatal (LNVÚ) szakértõi vizsgálatuk során az autentikus felvételt is megvizsgálták. A JOJ televízió értesülései szerint többféle lehetõséggel számoltak, s bár több kísérletet is végeztek, nem igazolódott be, hogy mûszaki hiba okozta volna a szerencsétlenséget. Mint megállapították, a motorok mûködtek. A fekete doboz a balesetet követõ tûzben annyira megrongálódott, hogy abból semmiféle adathoz nem jutottak.

A szakértõk csaknem egy évvel a tragédia után adták ki a zárójelentést, amelyben a szerencsétlenség okaként a dombon levõ fába történõ ütközést tüntették fel. A jelentés alapján a pilóta a repülés során nem emelkedett a környezõ terepen szükséges biztonságos magasságba – számolt be a JOJ televízió.

Hírdetés

„Továbbra is rejtély marad, hogy a pilóta miért nem emelkedett biztonságos magasságba, illetve miért nem ment közvetlenül Besztercebányára. Valaki elterelhette a figyelmét, és hibát követett el” – tájékoztatott Zdenko Bielik, a biztonsági bizottság elnöke. 

Nehéz helyzetben volt a pilóta

Nehéz hegyi tereprõl és specifikus feltételekrõl volt szó. Mint ¼ubomír Kabát tapasztalt pilóta, aki már 1975 óta repül, rámutatott, ha éjjel nem világítanak a csillagok és a Hold, akkor „a pilóta nem tud mire támaszkodni”. „Vagyis a horizont összefolyik az égbolttal, s valójában egy fekete falat lát maga elõtt” – magyarázta Kabát.

A szerencsétlenül járt mentõhelikoptert üzemeltetõ társaság jelenleg ismerkedik a zárójelentés tartalmával és elemzi az eredményeket.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »