Egy év múlva nyit a múzeum

Egy év múlva nyit a múzeum

Jövő év októberére tervezik a felújítás alatt álló Székely Nemzeti Múzeum újranyitását, mégpedig az 1848–49-es, Gábor Áron egyetlen fennmaradt ágyúcsövét is tartalmazó, újragondolt kiállítás megnyitójával. A múzeum fenntartója, Kovászna Megye Tanácsa közölte, a munkálatok jó ütemben folynak, jelenleg belső munkálatokat végeznek, és haladnak a kertrendezéssel is. A dendrológiai park felújítása dr. Herczeg Ágnes táj- és kertépítész tervei alapján történik. A park Székelyföld jellegzetes fáit mutatja be. A kertrendezés során közel tízezer új növényt ültetnek el: fákat, cserjéket, talajtakaró növényeket, virágokat, örökzöldeket, erdei gyümölcsöket, fűszernövényeket. A külső munkálatok értéke közel 3 millió lej.

Mára mintegy 90 százalékban kész a korszerűsítés. A felújítás végére modern múzeumot kapunk, újragondolt, átrendezett kiállítóterekkel, ugyanakkor megújulnak a restau­rátori műhelyek, külön múzeumpedagógiai tereket alakítanak ki annak érdekében, hogy minél több gyerekkel tudjanak foglalkozni. Első körben a főépület földszintjét nyitják meg a nagyközönség előtt, majd a következő években fokozatosan újítják meg a többi kiállítást. Szeretnénk minden tárlatunkat korszerűsíteni, hiszen fontos, hogy azok vonzóak legyenek a jövő múzeumlátogatói számára is – mondta Vargha Mihály múzeumigazgató. A nyitást 2023 októberére tervezik. Az új Gábor Áron-kiállításra sikerrel pályáztak 25 millió forintot a Magyar Genius program keretében, tette hozzá.

Hírdetés

Szívügyük a Székely Nemzeti Múzeum, amely nemcsak egy épület, nemcsak egy intézmény, hanem a székely nemzet múzeuma – hangsúlyozta többször is Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. Ezúttal hozzátette, a felújítás során beigazolódott, nemcsak ők érzik ezt így, hanem az egész szakembercsapat tudása legjavát nyújtotta, mindannyian lelkükön viselik a múzeum megújulását. Ezért elégedettek a munkálatok ütemével.

A Regionális Operatív Program keretében megpályázott felújítás összértéke 21,8 millió lej, amiből 16,8 millió az uniós támogatás.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »