Egy ember meghalt Tel-Avivban, a huszik dróntámadása következtében

Egy ember meghalt Tel-Avivban, a huszik dróntámadása következtében

Egy ember meghalt, négyen pedig megsérültek egy erős robbanásban Tel Aviv központjában, egy lakónegyedben ma éjjel. A rendőrség és a honvédség még vizsgálja a robbanás okát, de a hadsereg szerint valószínűleg dróntámadásról van szó, ami előtt azonban nem volt légiforgalmi riasztás. Reggelre jemeni huszii lázadók vállalták magukra a támadást.

A robbanás az amerikai nagykövetség kirendeltsége közelében történt. A robbanás alig néhány órával azután történt, hogy az izraeli hadsereg megerősítette, hogy megölte a Hezbollah síita fegyveres mozgalom elit egységeinek parancsnokát Dél-Libanonban.

„A vizsgálat kezdeti eredményei azt mutatják, hogy a Tel-Avivban történt robbanást egy légi célpont lezuhanása okozta, bár a szirénák nem kapcsoltak be. Az esetet alaposan kivizsgálják” – közölte a hadsereg, hozzátéve, hogy fokozzák az izraeli légtér védelmét.

A libanoni Hezbollahhoz hasonlóan Irán által támogatott jemeni huszi lázadók szóvivője ma azt mondta, hogy a csoport dróntámadást indított Tel-Aviv ellen, és a Gázai övezetben zajló háborúban a palesztinokkal való szolidaritás jegyében továbbra is támadni fogja Izraelt. Eközben a közösségi médiában és az izraeli médiában videók jelentek meg a robbanásról, amely előtt közvetlenül egy zúgó hang hallható.

Hírdetés

מטורף: תיעוד פיצוץ הכטב”מ בעיר תל אביב, שומעים זמזום ואז פיצוץ אדיר! Crazy: Documentation of the UAV explosion in the city of Tel Aviv, you hear a hum and then a huge explosion! https://t.co/DOYFImMPZF pic.twitter.com/wMtqBZHjRg — יענקי כהן | Yanki Coen (@yankicoen) July 19, 2024

Az izraeli légierő egyelőre úgy véli, hogy a drón déli irányból, valószínűleg Jemenből érkezett, bár nem zárja ki, hogy más kilövési helyszínek is lehettek, például Irak vagy Szíria.

A jemeni huszik a kilenc hónapos háború alatt többször is indítottak drónokat és rakétákat Izrael irányába. Ma estig azonban vagy Izrael, vagy nyugati szövetségesei az összeset megsemmisítette.

ČTK


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »