Egy elmaradt kézfogás miatt áll a bál a sakkvilágbajnokságon

Egy elmaradt kézfogás miatt áll a bál a sakkvilágbajnokságon

A szamarkandi vb első fordulójában nem volt hajlandó kezet fogni a lengyel Jan-Krzysztof Duda orosz ellenfelével.

Minden idők legmagasabban rangsorolt lengyel sakkjátékosának az ukrajnai háborúról is megvan a véleménye. A legtöbb honfitársához hasonlóan ő is mélyen elítéli Oroszország agresszióját, már csak azért is, mivel a lengyelekben ez nagyon rossz történelmi emlékeket ébresztett.

Nem csoda, hogy Jan-Krzysztof Duda nem volt hajlandó kezet fogni az orosz Gyenyisz Hiszmatullinnal, aki nyíltan támogatja Ukrajna invázióját. A meglehetősen barátságtalan elutasítás a szamarkandi rapidsakk-világbajnokságon történt.

Hírdetés

Polish chess player Jan-Krzysztof Duda refused to shake hands with Russian Denis Khismatullin, who supports the invasion of Ukraine. This happened at the World Championship in Samarkand. It also became known that 104 Russian chess players changed their Russian „sports… pic.twitter.com/vLtIjHmmwM

— NEXTA (@nexta_tv) January 3, 2024

A torna első fordulójában nagy vihart kavart az incidens, de a második körben a világelső norvég Magnus Carlsen már kezet rázott a nemzetközi szövetség (FIDE) zászlaja alatt versenyző orosz sakkozóval.

A háború miatt az Oroszországot sújtó szankciók megkerülésére csak tavaly 104 orosz sakkozó változtatta meg „sportállampolgárságát”. Közben viszont Vlagyimir Putyin orosz elnök kihirdette, hogy Oroszországnak vissza kell szereznie vezető pozícióját a sakk világában. Ennek a részeként a sportolókkal aláíratnak egy szerződést, hogy minden állami támogatást vissza kell fizetniük, ha az orosz színek helyett más ország képviseletében akarnak sakkozni. Emellett a milliárdos Andrej Filatov által vezetett orosz szövetség elhagyta az Európai Sakkszövetséget és az ázsiai szervezethez csatlakozott, hogy így kerülje meg a szigorú európai szankciókat.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »