Egy elefántcsontparti család kislányaik nemi szervének megcsonkításától fél – Izraeltől menekültstátuszt kapnak

Egy elefántcsontparti család kislányaik nemi szervének megcsonkításától fél – Izraeltől menekültstátuszt kapnak

Egy elefántcsontparti néger család már több mint egy éve Izraelbe érkezett, ahol azonnal beadták a menekültstátusz iránti kérelmüket azzal a megindokolással, félnek, hogy hazájukban az ősi szokásoknak megfelelően megcsonkítják a kiskorú lányok nemi szervét. A kérelmet az Izraeli Belügyminisztérium korábban elutasította, ám fellebbezés után a Legfelsőbb Bíróság ma úgy döntött, hogy a család félelme megalapozott, s ezért megkaphatják a menekültstátuszt – írja a Má’áriv című izraeli újság.

Az Izraeli Legfelsőbb Bíróság ma úgy döntött, hogy az ország belügyminisztériuma megadhatja a menekültstátuszt egy elefántcsontparti néger családnak, miután a hazájukban a kislányok nemi szervét – az ottani szokásoknak megfelelően – erőszakkal megcsonkíthatják. A háromtagú bírói tanács döntése szerint a család megalapozottan fél a megcsonkítással járó üldöztetéstől, s ezért indokolt a menekültstátusz megadása a kiskorú gyermekeknek és szüleiknek.

Hírdetés

A kislányok nemi szervének megcsonkítását nálunk sokszor tévesen „körülmetélésnek” (circumcisio) nevezik, de ebben az esetben egészen másról van szó. A női nemi szerv megcsonkítása a hüvelybemenet, a kis és a nagy szeméremajkak, valamint a csikló pengével történő kimetszését, eltávolítását jelenti. Ezt a brutális beavatkozást egyes afrikai és ázsiai, főleg muszlim országokban végzik el. A művelet latin elnevezése „infubilatio”, míg arabul „tuhúr”-nak (طهور) vagy „tahárá”-nak (طهارة) mondják és írják. Az elmúlt években Németországban is többször kiderült, hogy a beáramlók között elvégzik ezt az embertelen csonkítást, ám a hatóságok eddig nem tettek komolyabb lépéseket ellene.

Az Izraeli Legfelsőbb Bíróság ma megállapította, hogy az elefántcsontparti kislányok nemi szervének megcsonkításától való félelem valós és megalapozott, s a zsidó állam nem tudta kellően bizonyítani, hogy a kislányokat szülőhazájukban meg lehet majd védeni ettől a beavatkozástól. A család Izraelben már korábban benyújtotta a menekültstátusz iránti kérelmét, ám azt a belügyminisztérium elutasította.

H. J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »