Egy éjjel megjelent kormányrendeletben herélik ki a Orbánék a független színházakat

Egy éjjel megjelent kormányrendeletben herélik ki a Orbánék a független színházakat

Bár a nagy vitát kavart színházi törvénymódosítás végül egy fékezett habzású változatban került a Parlament elé (melyet a fideszes többség természetesen mamelukként megszavazott), az még nem tartalmazta a nem állami és/vagy önkormányzati fenntartású, vagyis az úgynevezett független színházak támogatásának megvonását. A kormány azonban 2020-as meglepetésként gondoskodott arról, hogy ne legyen boldog a kis színházak új éve, és az éjjel a Szilveszter napján hatályba lépett 369/2019 (XII. 30.) Korm. rendelettel

gyakorlatilag elzárta őket a körülbelül egy évvel ezelőtt elvett taotámogatás helyébe lépett támogatási formáktól is,

melyeket az Orbán-kormány szinte teljesen átláthatatlan módon osztott szét.

A rendeletmódosítás az éjjel megjelent Magyar Közlönyben olvasható.

A színháztörvény elleni tüntetésen, melyet portálunk élőben közvetített, felszólalt a Jászai Mari-díjas színész, rendező, Pintér Béla is, aki az egyik független színház igazgatója is. Akkor a több ezer fős tömeg előtt szenvedélyes hangvételű beszédében azt mondta, az előre megírt szövegben a felkiáltójeleket kérdőjelekre kellett cserélnie, mert a törvényben mégsem vonták meg a támogatásokat. Most a HVG kérdésére Pintér úgy fogalmazott,

igaz lett, hogy a magyar kultúra gyilkosai ténykednek jelenleg.

Hírdetés

Ám december 9-én Fekete Péter kulturális államtitkár az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottságában még

tagadta, hogy elvennék a független színházak támogatását.

Sőt, az államtitkár levelet is írt a független színházak vezetőinek, melyben megnyugtatja őket: lesz pénz! Ezt a levelet a már említett tüntetésen Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója olvasta fel.

A tüntetés videója, illetve az összefoglaló itt olvasható:

Az előzményekhez képest minden fideszes megszólalást cáfolva jelent meg az éjjel a kormányrendelet, ahol a szövegből a kulturális többlettámogatások lehetséges pályázói köréből, vagyis az előadó-művészeti szervezetek közül mindenhol kiveszik a „színház” kifejezést.

A közlönyben kihirdetett egy másik rendeletből az is kiderül, az önkormányzati színházak, melyek állami támogatást is igényelnek, március 1-jéig kezdeményezhetik az állammal közös működtetést.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »