Egy Dohány utcai szállodát minősített stratégiailag kiemelt vállalattá a kormány

Egy Dohány utcai szállodát minősített stratégiailag kiemelt vállalattá a kormány

Jordániai befektető érdekeltségében lévő céget minősített stratégiailag kiemelt vállalattá a magyar kormány – írta a napi.hu. A portál szerint négycsillagos Zara Continental Hotel tulajdonos-üzemeltetőjének jelentős devizahitel-tartozása van, szállítóinak is közel egymilliárd forinttal adós.

A magyar kormány csütörtöki rendeletében stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősített egy jordániai befektető érdekeltségében lévő szállodaüzemeltető céget, a szeptember vége óta felszámolás alatt lévő ZeinaHotel Szolgáltató Kft.-t – idézte fel a napi.hu.

A cég tavalyi beszámolójában nem szerepel, hogy állami támogatást kapott volna, ami esetleg indokolná a stratégiailag kiemelt státuszt. A kormány figyelmét a portál beszámolója szerint inkább a hotel épületének műemléki védettsége kelthette fel, s az sem mellékes szempont, hogy a cég jelenleg 151 dogozónak ad munkát.

Hírdetés

A ZeinaHotel Kft. fejlesztette és üzemelteti a Dohány utcai Zara Continental Hotel Budapest négycsillagos, 272 szobás szállodát, amely az egykori Continental szálloda és Hungária fürdő helyén valósult meg. A 2010-ben megnyílt hotel az akkori híradások szerint 13 milliárd forintból épült. A szálloda része lett a nagy múltú Hungária fürdő helyreállított szecessziós homlokzata és aulája.

A ZeinaHotel honlapja szerint a budapesti hotelláncnak három tagja van, ezek beruházója a Budapesten élő, palesztin származású jordániai üzletember, Mazen Al Ramahi, akinek a ZeinaHotel Kft.-ben a tavaly év végi adatok szerint 10 százalékos társtulajdonosa volt Fadeel Samah Omar – bár a tulajdonosi viszonyok a napi.hu szerint azóta megváltoztak.

Mindként tulajdonos üzletrészén a CIB Bank Zrt. jegyzett be jelzálogjogot. A társaságnak két hosszú lejáratú, deviza alapú hitele van (svájci frankban és euróban), ezek értéke tavaly év végén 8,42 milliárd forint volt, a lejáratuk 2028. december 31. A kölcsönöket a szálloda beindítására és működésére vették föl. A cég rövid lejáratú kötelezettségei tavaly év végén 1,4 milliárd forintra rúgtak, ebből a szállítók felé fennálló tartozás 987 millió forint volt.

A vállalkozás fizetésképtelensége miatt a bíróság szeptember 24-én rendelte el a felszámolást – majd a kormány közbelépett, és november 21-én stratégiailag kiemelt társasággá minősítette. Így a felszámolását az állami felszámoló, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. bonyolítja le. Ezen eljárásoknál speciális esetekben nem nyilvános értékesítésre is sor kerülhet.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »