Egy darabig könnygázzal védte határát Szlovénia, de végül engedett a nyomásnak

Szlovénia beengedte azokat a migránsokat az országba, akik péntek este óta vártak a horvát-szlovén Harmica átkelőhelynél – közölte a horvát sajtó szombaton.

A szlovén rohamrendőrök az éjszaka még útjukat állták. A migránsok a Szutla határfolyó egyik hídján akartak bejutni az országba. A tömeg, amelyben gyerekek is voltak, át akarta törni a rendőrkordont. A rendőrök ekkor könnygázt vetettek be. A feszült helyzet egy órán át tartott.

Az STA szlovén hírügynökség tájékoztatása szerint közülük százat szombaton reggel beengedtek az országba – elsőbbséget élvezetek a nők és a gyerekek -, további százan pedig még várnak a horvát oldalon.

A szlovén hatóságok busszal szállítják az embereket a határhoz közeli brezicei befogadóállomásra, ahol regisztrálják a határátlépőket.

Tízezer "menekültet" képesek befogadni

Szlovénia legfeljebb tízezer "menekültet" képes fogadni, olyanokat, akik menekültstátus iránti kérelmet nyújtanak be az országban – mondta Marta Kos Marko, Szlovénia németországi nagykövete egy szombati német napilapnak.

Hírdetés

"Ha a menekültek menekültstátus iránti kérelmet adnak be nálunk, befogadjuk és megvédjük őket. Megvannak a kapacitásaink erre. Legfeljebb tízezer embert tudunk fogadni" – mondta a nagykövet a Rheinische Postnak. Ezen a számon felül – tette hozzá – Szlovéniának európai segítséget kell kérnie.

"A schengeni egyezmény és a dublini rendelet előírásainak megfelelően járunk el. Ugyanakkor szem előtt tartjuk a humanitárius szempontokat is" – jelentette ki a diplomata.

1991-ben a délszláv háborúk idején Ausztria és Olaszország azonnal készek voltak segítséget nyújtani Szlovéniának. Ezért Szlovéniának "erkölcsi kötelezettsége" segíteni a menekülteken – fejtette ki a nagykövet.

Pénteken a szlovén nemzetbiztonsági tanács ülése után Miro Cerar kormányfő azt mondta, ha a menekültáradat túl nagynak bizonyul, az érintett országokkal együtt megvizsgálják annak lehetőségét, hogy létrehozzanak egy szabad folyosót, amelyen keresztül átengedik a migránsokat Szlovénián. Döntöttek arról is, hogy megerősítik a Horvátországgal közös határ biztonságát, valamint elsősorban logisztikai feladatokra mozgósítják a hadsereg egy részét.

Péntek este a horvát határnál, Harmica határátkelőnél szlovén rohamrendőrök útját állták a migránsoknak, a feszült helyzetben a rendőrök könnygázt vetettek be.

A szlovén hatóságok arra számítanak, hogy szombaton mintegy ezer migráns érkezik Horvátországból. Közölték, hogy a menedékkérőket beengedik, de visszatoloncolják azokat, akiket illegális bevándorlónak minősítenek. A pénteken belépni akarók többsége menedéket kért, őket zömmel a sátrakból álló brezicei menekülttáborba, kisebb részben a postojnai menedékes központba vitték.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »