Egy "csalagúti" szudáni a kamion számára előnytelenebb végével találkozott a tegnap éjszakai akció során

Legalább 1500 bevándorló próbált meg átjutni Franciaországból Nagy-Britanniába a Csatorna-alagúton keresztül szerdára virradóra, egyikük meghalt. Az előző éjjel ugyanitt mintegy kétezren kísérelték meg az illegális átkelést.

A vasúti alagutat működtető Eurotunnel társaság szóvivője szerdán megerősítette, hogy az egyik migráns – egy 25-30 év közötti szudáni férfi – életét vesztette, amikor elütötte egy teherautó. Június eleje óta ő a kilencedik bevándorló, aki a La Manche csatornán való átkelési kísérlet közben halt meg. Az észak-franciaországi Calais-ban várakozó migránsok többnyire az alagútba tartó kamionokra felkapaszkodva igyekeznek brit földre jutni.

A jelenleg hivatalos látogatáson Szingapúrban tartózkodó David Cameron brit kormányfő szerdán aggodalmának adott hangot a Csatorna-alagúton keddre virradóra történt tömeges átkelési próbálkozás miatt. "Ez a helyzet nagyon aggasztó" – hangsúlyozta Cameron, hozzátéve, hogy a brit hatóságok szorosan együttműködnek a francia társszervekkel, hogy megbirkózzanak a kialakult helyzettel.

Hírdetés

A brit miniszterelnök elmondta, hogy a keddi incidens miatt szerdán Theresa May belügyminiszter vezetésével ülést tart a kormány rendkívüli események idején összehívott tanácskozó testülete. May bejelentette, hogy további 7 millió fontot (9,9 millió eurót, azaz mintegy 3 milliárd forintot) fordítanak a Csatorna-alagút biztonságának megerősítésére.

Múlt héten az Eurotunnel társaság 9,7 millió eurót követelt Franciaországtól és Nagy-Britanniától a Calais-ban tartózkodó és onnan Angliába eljutni akaró migránsok elleni védelemre. A brit hatóságok adatai szerint mintegy 5 ezer menekült vár Calais-ban arra, hogy valamilyen módon – az alagúton keresztül vagy kompon – eljusson Nagy-Britanniába, ahol reményeik szerint jobb élet vár rájuk.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »