Egy börtönőrt és egy nevelőtisztet késeltek meg a rabok

Börtönlázadás tört ki az alabamai Holman börtönben helyi idő szerint szombaton reggel. A lázadást órákon belül leverték, de két alkalmazott megsebesült.

Bob Horton, az alabamai Holman börtön szóvivője szerint egy börtönőr és egy nevelőtiszt sebesült meg: őket a lázadó rabok megkéselték, sérülésük azonban nem életveszélyes.

A Holman börtön az Alabama déli részén fekvő Atmore város mellett van, és a déli szövetségi állam egyetlen olyan büntetés-végrehajtási intézménye, ahol kivégzéseket is végrehajtanak. A lázadás az egyik hálóteremben tört ki, száz rab vett részt benne. A börtön vezetése azonnal reagált, és néhány órán belül leverte a lázadást. Az erőszak szombatra virradóra tört ki, amikor az egyik nevelőtiszt megpróbált szétválasztani két verekedő rabot, mire megkéselték őt. Szintén megkéselték a segítségére siető börtönőrt.

A jelenetet az egyik rab rögzítette becsempészett mobiltelefonján. Az incidens után a börtönőrök valamennyi cellát átvizsgálták mobiltelefonok és egyéb becsempészett tárgyak után kutatva.

Elemzők felhívták a figyelmet, hogy egy héten belül ez már a második incidens volt az alabamai börtönökben, amelyeket az utóbbi időkben sok kritika is ért, részben mert túlzsúfoltak, részben pedig mert a börtönőrök nem felkészültek. Hétfőn a Springville-ben lévő St. Clair börtönben késeltek meg egy börtönőrt, tavaly novemberben ugyanitt szintén késeléses támadást követtek el rabok. 2015-ben az alabamai börtönökben hat rab vesztette életét az egymás ellen elkövetett erőszak következtében.

Az alabamai börtönökben csaknem kétszer annyi elítéltet tartanak fogva, mint ahány hely lenne. Robert Bentley kormányzó a minap 800 ezer dolláros kötvénykibocsátást javasolt, amelynek segítségével új börtönöket építene az államban, a jelenlegieket pedig be is zárná.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »