Egy berendezés tündöklése és bukása

Egy berendezés tündöklése és bukása

Valamikor hatvan valahány évvel ezelőtt kipattant egy tudós fejéből az ötlet, hogy meg kellene építeni a világ legnagyobb rádióteleszkópját.

Az eredetileg villamosmérnök végzettségű fizikus és csillagász William Edwin Gordon (1918–2010) 1960-ban kidolgozta egy 305 méter átmérőjű félgömb alakú tükörrel (tulajdonképpen antennatányérral) felszerelt berendezés terveit, amelyet 1963. november 1-jén avattak fel hivatalosan. A telephelye Puerto Rico, a Karib-tengeri szigetország (az USA társult állama) lett. Közelebbről a ma mintegy 90 ezer lakosú Arecibo városától 15 km-re fekvő nagyméretű mélyedés, amelyet a geológusok víznyelőnek neveznek. A tükör fölött hatalmas köteleken kifeszítve helyezték el a vevőberendezést. Magát az antennatányért kb. 40 ezer alumíniumlemez borította ezek fókuszálták a beérkező rádiójeleket a vevőberendezéshez.

Később, 1969-ben megépült a szovjet Ratan 600, amelyet folyamatosan bővítettek és ma a világ második legnagyobb rádióteleszkópja. A legnagyobb két évvel ezelőtt, 2020 januárjában kezdett teljes üzemben működni Kínában és találó a neve is: a Mennyország szeme.

Hírdetés

Az arecibói rádióteleszkóphoz több jelentős felfedezés fűződik. Ennek a berendezésnek a segítségével fedeztek fel először egy kettős csillag alkotta pulzárt. 1974. november 16-án innen küldtek üzenetet a világűrbe az ott feltételezett értelmes lényeknek. Ha el is jutottak ezek a jelek a Földön kívül élő értelmes lényekhez, az ő válaszukat az arecibói berendezés sajnos már nem fogadhatja. Már a 2010-es évek elején felvetődött a bezárásának a gondolata, ugyanis fenntartása eléggé költséges volt.

Talán az egyre apadó anyagiak miatt sem tudták megfelelő módon karban tartani a hatalmas berendezést, jóllehet még a filmesek számára is lehetővé tették, hogy játékfilmeket forgassanak itt. Bizonyára sokan látták az 1995-ben készült Aranyszem (Golden Eye) című James Bond-filmet Pierre Brosnan főszereplésével, nos ennek a befejező részét Puerto Ricoban forgatták. De két évvel később, a Carl Sagan regénye alapján forgatott és 1997-ben bemutatott Kapcsolat című amerikai tudományos-fantasztikus film számos jelenete is itt készült; ennek Jodie Foster volt a főszereplője.

A szakértők szerint nem lenne értelme egy helyreállításnak, már csak azért sem, mert a fentebb említett kínai teleszkóp hasonló megfigyeléseket végez és jelenleg a kapacitásának még csak a 30 százalékát sem használják ki. A kínai kormány lehetőséget kíván nyújtani a külföldi kutatóknak is, hogy ott dolgozhassanak. Elsősorban a pulzárokra és a földönkívüli civilizációkra, valamint az exobolygókra koncentrálnának. A nyugodt munkavégzés érdekében a környékről mintegy tízezer embert is elköltöztettek.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »