Egy belga bíróság terroristapalántákkal látta jónak tovább színesíteni az amúgy is elveszett országot

Egy belga bíróság terroristapalántákkal látta jónak tovább színesíteni az amúgy is elveszett országot

Kötelezte egy belga bíróság szerdán a belga kormányt arra, hogy tegyen meg minden szükséges intézkedést annak az Iszlám Állam terrorszervezet harcosaitól született hat gyermeknek és anyjaiknak a "haza"szállítása érdekében, akiket a kurdok által uralt észak-szíriai területeken tartanak fogva egy táborban – jelentette a Belga helyi hírügynökség.

A Belga szerint a 26 éves Tatiana Wielandtot, és a 25 éves Bouchra Abouallalt gyermekeikkel együtt az el-Hol nevű táborban őrzik, mióta az Iszlám Állam „kalifátusa” katonai vereséget szenvedett tavaly Irakban és Szíriában.

A De Tijd című hírlap pedig úgy értesült, hogy a belga kormánynak 40 napon belül kell intézkednie, különben a határidő leteltével napi 5000 euró pénzbírságot kell fizetnie gyermekenként. A büntetés teljes összege azonban nem haladhatja meg az egymillió eurót. A belga kormány fellebbezhet a bíróság döntése ellen.

Hírdetés

A nemzetközi terrorellenes koalíció támogatását élvező kurd milíciák európai országok több száz állampolgárát, köztük számos gyermeket tartanak fogva három szíriai táborban. Az európai országok eddig vonakodtak visszafogadni őket. A dzsihadisták gyermekeit ugyanis egyszerre tekintik áldozatoknak és veszélyforrásnak, mert megítélésük szerint e fiatalokat nehéz (pontosabban lehetetlen – a szerk.) beilleszteni a nyugati társadalmakba.

A kurdok úgy vélik, nem az ő dolguk, hogy büntetőpereket indítsanak a szélsőségesek asszonyai és gyermekei ellen, vagy határozatlan ideig fogva tartsák őket. A több száz uniós állampolgárságú gyermek nyilvánvaló magára hagyása miatti aggodalom mindazonáltal arra ösztönzi az európai kormányokat, hogy csendben tárják fel, milyen lehetőségek kínálkoznak e gyermekek – "összetett feladatot jelentő" – "haza"telepítésének megoldására.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »