Egy barcelonai sportlövő klub legjobbja úgy döntött, véget vet a Franco-gyalázó spanyol kormányfő pályafutásának

Egy barcelonai sportlövő klub legjobbja úgy döntött, véget vet a Franco-gyalázó spanyol kormányfő pályafutásának

Pedro Sánchez spanyol kormányfő megölésére készülő férfit tartóztattak le Katalóniában: a 63 éves biztonsági őrt a Barcelonához közeli Tarrasa településen fogták el még szeptember közepén, miután a házkutatás során 16 darab lőfegyvert találtak otthonában, kettőt pedig autójában; a bíróság ezt követően döntést hozott előzetes letartóztatásáról – közölte a helyi rendőrség csütörtökön.

A Público című lap információi szerint a férfi képzett lövész, a helyi sportlövő klub legjobbja, aki azért készült merényletre, mert a spanyol kormány exhumálni akarja Spanyolország egykori vezetőjének, Francisco Franco tábornoknak földi maradványait.

A merénylet terveiről a hatóságokat egyik ismerőse értesítette, miután a férfi egy mobiltelefonos üzenőcsoportban kért segítséget a miniszterelnök napi programjainak, tartózkodási helyeinek megismeréséhez.

Hírdetés

A kormányfő elleni merénylet előkészítésével gyanúsított férfi nem büntetett előéletű, semmilyen szervezethez nem kapcsolódik, de a róla közölt információk szerint "szélsőjobboldali környezetbe jár", és "nagy csodálója a volt diktátornak".

A spanyol miniszterelnöki hivatal a történtekkel kapcsolatban azt közölte: Pedro Sánchez biztonsága nem volt veszélyben, és az ilyen típusú fenyegetések állandók.

A júniusban hatalomra került szocialista spanyol kormány egyik első bejelentése volt Franco tábornok exhumálása a Madrid melletti Elesettek Völgyében található bazilikából, arra hivatkozva, hogy "egy demokratikus rendszerben egy diktátornak nem lehet mauzóleuma". A spanyol parlament jóváhagyta a kormány döntését, azonban arról még vita zajlik, hogy hol temessék újra. A család ugyanis ragaszkodik a Madrid belvárosában található Almudena-katedrálishoz, a kabinet szerint viszont félő, hogy abból a "fasiszták zarándokhelye lenne". (Már csak az a kérdés, miért járnának zarándokolni Mussolini hívei Franco sírjához – a szerk.)

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »