Egy az Úr, egy a hit, egy a keresztség – Ökumenikus női világimanapot tartanak márciusban

Egy az Úr, egy a hit, egy a keresztség – Ökumenikus női világimanapot tartanak márciusban

Harminc évvel ezelőtt az 1994-es női világimanap „Jöjj, láss és cselekedj” mottójú témáját palesztin nők dolgozták ki. Palesztina az a föld, ahonnan a kereszténység elindult, így ismét egy ottani női munkacsoportot kértek fel a 2024-es imanap témájának kidolgozására. Az ökumenikus munkacsoport világszerte arra kér mindenkit, hogy március 1-jén imádságban és cselekvésben csatlakozzanak hozzájuk.

Évente megtartják a nők ökumenikus világimanapját, amelynek témáját minden évben más ország asszonyai állítják össze, és egyben magukat is megmutatják a világnak.

A közel-keleti helyzet különös aktualitást ad az idei imanapnak. A palesztin nők gondolataival ismerkedhet meg az, aki elmélyül a témában. Az imanap erdélyi előkészítésében közreműködők éppen a háború fényében még hangsúlyosabban törekedtek a fordítás során is a kiegyensúlyozottságra, indulatmentességre, a vétlen izraeli és palesztin felek egyforma elfogadására.

Az ökumenikus munkacsoport négy évig együtt imádkozva elmélkedett az Ef 4,1–7 témáján: „Kérlek tehát titeket, én, aki fogoly vagyok az Úrban, éljetek méltó módon ahhoz a hivatáshoz, amelyet kaptatok, teljes alázatosságban, szelídségben és türelemben. Viseljétek el egymást szeretettel. Igyekezzetek megtartani a lelki egységet a béke kötelékében. Egy a test és egy a Lélek, amint hivatásotok is egy reménységre szól. Egy az Úr, egy a hit, egy a keresztség. Egy az Isten és mindeneknek Atyja, aki mindenek fölött áll, mindent áthat, és mindenben benne van. A kegyelmet azonban mindegyikünk Krisztus ajándékozásának mértéke szerint kapta.”

A világimanapot előkészítő közösségek képviselői február 10-én Kolozsváron, a Kós Károly-tervezte kakasos templom imatermében találkoztak.

A résztvevők megismerkedtek a bibliai helyek történetével és a gázai helyzettel, palesztin szimbólumokkal, zenével, hagyományokkal, ételekkel.

Február 16-án az evangélikus parókián a március 1-jei imaalkalom részleteit, liturgiáját egyeztették. 

Hírdetés

Kolozsváron március 1-jén délután 6 órára várnak mindenkit együtt imádkozni a Kálvária templomba.

Halima Aziz: Imádkozó palesztin nők

„Ez az alkotás a világimanap tiszteletére készült. Három palesztin nőt ábrázol, akik a természet ölén, békességben együtt imádkoznak – mondta a képről az alkotó, Halima Aziz. – A képen különböző motívumokat és szimbólumokat találunk, amelyek kifejezik, hogy honnan származnak az asszonyok, és azt is, mennyire összetartóak. Az olajfák/ágak az örökkévaló és bőséges élet jelei, mert akár több ezer évig is élhetnek. Néhány olajfa, amelyet Palesztinában találunk, már Jézus idejében is ott volt. Az arany gyökerek kihangsúlyozzák a palesztinok azon meggyőződését, hogy népük mindig létezni fog, és mindig ki fognak állni a jogaikért és szabadságukért. Az arany szín jelképezi, mennyire értékes dolognak tartják az identitásukat, amelyet senki sem vehet el tőlük, mert a mélyben gyökerezik. A mák bőséges virágai jelentősek a palesztinok számára; azokra a szeretteikre emlékeztetik őket, akik életüket adták hazájukért.

A képen felfedezhetjük a hagyományos palesztin ruhákat, mint a tatreez (hímzés), thobe (ruha) vagy a fehér sál. A palesztin népet jelképezi az öltözet, amelynek motívumai tükrözik művészetüket és történelmüket. A kulcsok a Palesztinába való visszatérés reményének szimbólumai. A palesztinok mindig magukkal hordják a házuk kulcsát, még ha elűzettek is szülőföldjükről, függetlenül attól, hogy hol tartózkodnak a világon – ezt adják tovább gyermekeiknek, hogy soha ne veszítsék el a reményt.”

A képet alkotó palesztin művésznő, Halima Aziz 1999-ben született a németországi Hagenben. Szenvedélyes képzőművész és dizájner. Édesanyja Tulkarmból, apja Gázából származik. Gyermekkorát Palesztinában töltötte. 2009-ben visszaköltözött Németországba.

Forrás és fotó: romkat.ro

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »