Egy autó optimalizálás előtt és után (X)

Egy autó optimalizálás előtt és után (X)

Az ECO gomb megnyomása után a legtöbb autó esetében minimális különbség érezhető, de a Dacia Sandero 1.5DCI esetében valami egészen más tapasztalható. 

A cikkből kiderül, néha nehéz megérteni a mérnökök gondolkodását és azt is, hogyan hat a motoroptimalizálás egy Dacia Sandero 1.5DCI autóra.

Dacia Sandero 1.5DCI gyári és tényleges teljesítménye

A Dacia Sandero 1.5DCI teljesítménye a gyári adatok szerint 90 lóerő és 245 NM. A szakmában kicsit jártasabbak tudják, hogy nagyon ritka az az eset, amikor egy ideje már a forgalomban lévő autó képes hozni a feltüntetett gyári értékeket.

A legtöbb esetben egy teljesítménymérés során az derül ki, hogy az autó elmarad a gyári értékektől. A Dacia Sandero 1.5DCI esetében azonban más volt a helyzet, szinkronizálható fékpadon történő mérés alapján az autó 96 lóerőre és 245 NM nyomatékra volt képes. Ez az ajándékba kapott 6 lóerő és 25 NM nyomaték egyáltalán nem rossz. Az autóban található ECO gomb megnyomása után azonban váratlan dolog történt, ugyanis ebben az üzemmódban az autó csupán 69 lóerőre és 153 NM nyomatékra volt képes.

Jogos lehet a kérdés, hogy vajon mit akartak a mérnökök és a tervezők elérni ezzel. Gondoljunk bele, beül egy négy tagú család az autóba, és még csomagokat is tesznek bele, majd a környezettudatosság fontosságát szem előtt tartva elindulnak ECO üzemmódban, abban bízva, hogy az autó így kevesebbet fogyaszt. Egyszer csak jön egy emelkedő, padlógázzal harmadikban folyamatosan 3400/3800-as fordulaton megy fel az autó egy 100 méteres emelkedőn 10 percig. Ez minden, csak nem gazdaságos.

Hírdetés

Teljesítmény motoroptimalizálás után

Miután megvolt a teljesítménymérés mindkét üzemmódban, következhetett az optimalizálás, azaz a mérés-módosítás ismételgetése egészen a legoptimálisabb állapotig. A folyamat végén a Dacia Sandero 1.5DCI teljesítménye normál üzemmódban 122 lóerő és 273 NM nyomaték volt. Ez a gyári értéknél 32 lóerővel és 53 NM nyomatékkal több, a korábban mért értéket pedig 26 lóerővel és 28 NM nyomatékkal haladja meg, ráadásul az autó nyomatékának sokkal szebb lett a lefutása.

Amennyiben téged is érdekel, hogy milyen teljesítményt lehet elérni az autódnál, akkor érdemes megnézned AET CHIPtuning chiptuning kalkulátorát.

Mi az a motoroptimalizálás?

Eddig nagyon sok szó esett az optimalizálásról, de nem biztos, hogy minden olvasó tudja, mit is jelent. A motoroptimalizálás egy viszonylag időigényes folyamat, amely egy méréssel kezdődik, majd a mérés után kiolvassák az autó számítógépéből a programot, amit módosítanak, majd visszatöltenek, és ismét következik egy mérés.

Ezt egészen addig ismételgetik, amíg sikerül elérni a kívánt állapotot, ami többféle is lehet. Az egyik leginkább javasolt beállítás a tényleges optimum, amikor a fogyasztás és a teljesítmény összhangban van. Ettől el lehet térni a fogyasztás csökkentésének és a teljesítmény növelésének az irányába is, azonban ezek leginkább csak speciális esetekben javasoltak, például versenyautók esetében kifejezetten jól jöhet, ha a teljesítményre fektetnek nagyobb hangsúlyt.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »