Egy ausztrál katonatiszt, vezeti az emirátusi különleges osztagokat Jemenben

Egy ausztrál katonatiszt, vezeti az emirátusi különleges osztagokat Jemenben

Úgy tűnik, hogy Abu-Dhabi stratégiája nem csak a fegyverek importálására épül más országokból, hanem olyan tisztek felbérlésére is, akiknek több nagyobb katonai sikerrel büszkélkedhetnek.

A legfrissebb jelentések egy ausztrál katonatisztről számoltak be, aki az emirátusi különleges osztagokat vezeti Jemenben. Vajon kicsoda Mike Hindmarsh és milyen szerepe van a külföldi harcosoknak az emirátusi hadsereg soraiban?

Az elmúlt pár nap alatt elterjedt a híre annak, hogy zsoldosok vezetik a különleges osztagokat Jemenben. A hír maga talán furább lett volna, ha nem lenne köztudott az Emirátusokról, hogy a hadserege soraiban nagy számban harcolnak külföldi zsoldosok. Nem csak bérelt közkatonákat alkalmaznak a hadműveletekben, hanem a zsoldosok különböző magas rangú katonai pozíciókat is beszoktak tölteni.

Mike Hindmarsh neve az elmúlt napokban merült fel. Ő az ausztrál, aki vezeti az emirátusi különlegesosztagokat Jemenben.

2009 vége óta tölti be az Egyestült Arab Emirátusok “Republikánus Gárdájának” a vezetését.

 Az Al-Mayadeen hírügynökség forrásai szerint az ő beavatkozásának köszönhető nagy részben, hogy a Szaúdi Koalíció és a leváltott Abd Rabbuh Mansur Hadi elnök erőinek sikerült elfoglalni Adan városát.

A jelentések szerint a legkiképzettebb és legjobban felszerelt osztagok a Jemenben harcoló katonai koalíció soraiban az emirátusiak által bérelt zsoldosokból áll. Ez az számos katonai hadműveletet hajtott végre még Afganisztánban az amerikai hadsereg oldalán.

Hírdetés

Abu Dhabi egyértelműen nem csak fegyvereket importál, hanem katonatiszteket is, hogy ki használhassa a hazájukban szerzet szakmai tapasztalatukat.

Hindmarsh az ausztrál hadseregben szolgált 1976 és 2009 között, ez idő alatt több kitüntetést szerzett.

Az ausztrál tábornok 2008-2009 között Irakban vezette a Közel-Keleten harcoló ausztrál osztagot.  2009 után egy rövid ideig éves 230 ezer dollár éves fizetésért elvállalta az ausztrál erők kiképzését a Victoria katonai bázisban Sydney közelében.

Hindmarshot hamar az Emirátusok uralkodója csábította el kétszer annyi adómentes fizetésért (évi 500 000 dollárért), hogy képezze ki és vezesse az emirátusi elit gárdát.

Hindmarsh nem az egyetlen magasrangú ausztrál katonatiszt Abu Dhabiban. Helyettese Peter Patson nyugalmazott katona korábban az ausztrál hadseregben és a titkosszolgálatoknál dolgozott.

Scott Korigan egy másik ausztrál katonatiszt, aki 2013 január óta szakmai tanácsadó szerepet tölt be szintén az Emirátusok Republikánus Gárdájának soraiban.

Annak ellenére, hogy hivatalosan az Egyesült Arab Emirátusok hadseregében nem szerepel ausztrál származású katona, a helyi hírügynökségek mégis több tucat külföldi katonáról beszélnek, akik többnyire fontosabb beosztásokat töltenek be.

Orientalista.hu – Cadmus


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »