Egy amerikai hadihajó beúszott egy hadgyakorlat közepébe

A teheráni haditengerészet felszólított egy amerikai hadihajót szerdán, hogy hagyja el azt a térséget az Ománi-öbölben, ahol az iráni haditengerészet hadgyakorlatozik – jelentette szerdán a Tasznim hírügynökség.

Az iráni Forradalmi Gárdához közeli félhivatalos hírügynökség arról számolt be, hogy miután figyelmeztették az amerikai hadihajót, azonnal elhagyta a térséget, és a „helyzet normalizálódott”.

Teherán szerint a Hormuzi-szoroshoz közeli, stratégiai jelentőségű térségben végrehajtott hadgyakorlat elsősorban az ország tengeralattjáróinak, rombolóinak, illetve rakétarendszereinek tesztelését szolgálta. „A hadgyakorlat célja, hogy megmutassa: az iráni erők képesek szavatolni a tenger biztonságát, illetve az ország tengeri határainak védelmét a Hormuzi-szorosban, az Ománi-öbölben és az Indiai-óceántól északra fekvő térségben” – közölte Habibollah Szajjari ellentengernagy az IRNA iráni állami hírügynökséggel.

Hírdetés

A Tasznim szerint Teherán kedden figyelmeztetést adott ki más nyugati hajóknak, hogy kerüljék el a térséget, és a felhívásnak azok eleget is tettek.

Tizenöt napja már történt hasonló eset

Január 12-én az amerikai haditengerészet két kisebb hajója tévedésből behatolt Irán felségvizeire, és a tízfős személyzetet őrizetbe vették az iráni erők. Teherán röviddel elfogásuk után szabadon engedte az amerikai haditengerészeket.

A tengeri incidens kissé felborzolta a kedélyeket, mivel csak napokkal az előtt történt, hogy hatályba lépett az iráni atomprogramról szóló megállapodás, amelyet Teherán a nagyhatalmakkal és Németországgal kötött. Az egyezményt mindkét országban bírálták a konzervatív politikusok.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »