Egy amerikai elitkatona elhitte, hogy az oroszok a Nyugat megszállására készülnek – élete árán „állította meg” őket

Egy amerikai elitkatona elhitte, hogy az oroszok a Nyugat megszállására készülnek – élete árán „állította meg” őket

Életét vesztette az ukrajnai harcokban Paul Kim amerikai százados Mikolaiv térségében – számol be több orosz és ukrán hírforrás.

Paul Kim 12 évet töltött az amerikai hadseregben, ezen belül is az elitegységnek számító 82-es légideszantos hadosztályban, Ukrajnában az idegenlégióban harcolt.

A „Kilo” hívójelű Paul Kim augusztusban érkezett Ukrajnába, hogy támogassa a Herszon visszaszerzéséért indított ellentámadást, október 5-én esett el, de halálhírét csak most közölte az ukrán kormány.

Kim 12 évet töltött az amerikai hadsereg kötelékében, ezen belül is az elitegységnek számító 82-es számú légideszantos hadosztályban, századosként. Ranger kiképzést is kapott. Amikor Ukrajnába utazott, már nem teljesített aktív szolgálatot, viszont tartalékos állományban volt.

Hírdetés

Ukrajnában a Kijev irányítása alatt álló ukrán idegenlégió kötelékében (tehát nem az amerikai haderő részeként) harcolt, rendfokozatáról és beosztásáról nem közöltek az ukránok pontos információkat. Kim elmondása szerint azért ment Ukrajnába, hogy „megállítsa az oroszokat, mielőtt nyugaton kell velük harcolni.”

Kim Ternovi Podi térségében vesztette életét, ahol állítólag 12 orosz hadifoglyot ejtett alakulatával. Az oroszok heves tüzérségi tűzzel és harckocsikkal próbálták kiszabadítani bajtársaikat, a támadás alatt esett el az amerikai százados is. 35 éves volt.

Paul Kim holttestét hazaszállítják Amerikába, ahol katonai tiszteletadás mellett temetik majd el.

A napokban nem hivatalos csatornákon keresztül elismerte Washington, hogy amerikai katonák szolgálnak Ukrajnában, köztük legalább egy alakulat az amerikai haderő részeként teljesít parancsokat. Ugyanakkor azt állították, hogy ők nem a fronton harcolnak, hanem az ukránoknak szánt hadianyag elosztását ellenőrzik.

(Portfólió nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »