Egy 15 éves Iszlám Állam-rajongó dán lány és egy "menekült" románca: megölték az anyát, Szíriába akartak szökni

Egy 15 éves Iszlám Állam-rajongó dán lány és egy "menekült" románca: megölték az anyát, Szíriába akartak szökni

Egy dán lány addig nézte az Iszlám Állam lefejezős videóit, míg ezek hatására agyonszúrta a saját édesanyját. Őt és a nála jóval idősebb dzsihadista szeretőjét is letartóztatták.

Lisa Borch 15 évesen kezdett órákat tölteni azzal, hogy YouTube-videókon újra és újra megnézte, ahogy az Iszlám Állam katonái lefejeznek két brit túszt, David Hainest és Alan Henninget. Ennek hatására 29 éves radikális muszlim barátjával, Bakhtiar Mohammed Abdullával közösen vettek egy hosszú pengéjű konyhakést, amivel a lány a saját otthonukban megölte édesanyját. Legalább húszszor döfte bele fegyverét az asszonyba – írja a Daily Mail.

A lány azután lett a militáns iszlám megszállottja, hogy beleszeretetett egy muszlim férfiba. De az elhagyta Lisát, és visszaköltözött Svédországba, hogy a feleségével és a gyerekeivel lehessen.

A lány új lelki társra lelt Abdulla személyében, akivel az otthonához közeli menekültszállónál találkozott.

Hírdetés

A brutális gyilkosság után Lisa hívta ki a rendőrséget. A telefonba azt mondta, hogy hallotta az anyját sikítani, ezért kinézett az ablakon, és látta, ahogy egy fehér férfi elmenekül. "Kérem, siessenek, mindent vér borít!" – tette hozzá.

A kiérkező rendőrség a saját ágyában, vérbe fagyva találta meg az asszony holttestét, akinek a férje épp egy rövid üzleti út miatt volt távol. A lánya, aki pár perccel korábban még kétségbeesve hívta a rendőrséget, azok megérkezésekor a nappaliban ült, az iPhonján játszott, és YouTube-videókat nézett. Amikor a rendőrök megkérdezték, hogy hol van az anyja, Lisa nem volt hajlandó felállni a számítógépe elől, egyszerűen csak az emelet felé bökött.

A vizsgálat során megállapították, hogy újra és újra annak a két brit túsznak a lefejezését nézte, akik humanitárius misszión vettek részt Szíriában.

"Egész este ezeket nézte" – mondta az ügyész a tárgyaláson. A rendőrségnek feltűnt a közömbössége, ezért szinte azonnal ő lett a fő gyanúsított. Az is kiderült, hogy a lány ikertestvére az eset előtt nem sokkal költözött el otthonról, mert nem bírta, hogy Borch és az anyjuk folyton veszekednek. Az ügyész szerint ezekért a vitákért az asszony az életével fizetett.

Borch és Abdulla azt tervezték, hogy együtt szöknek Szíriába, ahol az Iszlám Állam oldalán akartak harcolni. Lisa azt állította, hogy a férfi csak "közeli barátja", de a hatóságok szerint szeretők voltak.

Lisa és az anyja viszonya akkor romlott meg végleg, amikor azt akarta, hogy a lánya szakítson Abdullaval, és "élje egy normális tizenéves életét".

Az ügyész szerint "hidegvérű, előre eltervezett, brutális gyilkosságot" követtek el. Borch még a kést is megmutatta az ikertestvérének, sőt a tervét is megosztotta vele, később azonban azt mondta, csak viccelt.

A bíróságon Borch és Abdulla egymást nevezték meg felelősként. A "menekült" azzal védekezett, hogy ő csak a gyilkosság után érkezett, hogy "segítsen Lisának". A lány szerint viszont Abdulla szúrta le az anyját.

Igaz, hogy Abdulla már nem volt a helyszínen, amikor megérkeztek a rendőrök, de az ujjlenyomatát megtalálták az áldozat szobájában. Nem tudták megállapítani, hogy ki követte el ténylegesen a gyilkosságot, de mindkettőjüket bűnösnek találták emberölés vádjában. Lisa mindössze kilenc évet kapott, amelyből az elsőt a fiatalkorúak börtönében fogja letölteni. Abdullát is csak 13 évre ítélték, és kitiltották Dániából. Ezen kívül mindkettőjüknek 40 ezer font, azaz több mint 17 millió forint kártérítést kell fizetniük, amit az asszony férje – Borch mostohaapja -, az ikertestvére és az öccse fognak megkapni. Lisa ikertestvére megjelent a bíróságon, de nem nézett a lányra, amikor kivitték a teremből.

(ATV nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »