Égtek a putrik egy cigánysújtotta orosz településen, még egy kis deportálás is volt

Égtek a putrik egy cigánysújtotta orosz településen, még egy kis deportálás is volt

Több száz "romát" vittek el erővel a nyugat-oroszországi Csemodanovkából buszokkal, miután napokig forrtak az indulatok a településen köztük és az ott élő oroszok között – írja a The Guardian. A brit lap szerint az incidens "különösen aggasztó jele a kisebb oroszországi településeken tapasztalható etnikai feszültségeknek", amelyekben "a kormányzat által kevéssé támogatott roma közösségek érintettek". (Szerencsére az angoloknál semmiféle etnikai feszültség nincs – azazhogy nagyon is van, de az az őshonos fehéreket sújtja, így nem kell ajvékolni miatta – a szerk.)

A cigányok és az oroszok között a múlt héten szabadultak el az indulatok, miután az a hír "kapott szárnyra", hogy erőforrásék meg akartak erőszakolni egy 12 éves lányt. (Ami persze teljesen elképzelhetetlen, ők soha nem tennének ilyet – a szerk.) Az oroszok ennek nyomán nagyjából 1500-an összegyűltek és védelmet követeltek a régió kormányzatától, majd utcai tömegverekedés tört ki. Ennek során egy orosz férfit megkéseltek, négy másik pedig kórházba került. Az egyikük később belehalt a fejsérüléseibe, egy másik kómában fekszik.

A verekedés után több cigány család házát felgyújtották.

Mint egy antikommunista vígjátékban: "Amerika miatt van"

Hírdetés

Iván Belozercsev kormányzó pénteken érkezett a helyszínre, és arról beszélt a helybelieknek, hogy "a feszültséget az amerikaiak szították a felek között".

"Amerika, a Nyugat hatalmas pénzeket költött arra, hogy felkészítse itt az embereket… minden régióban ott vannak, a miénkben is, és nem megoldani akarják a problémákat, hanem destabilizálni a helyzetet. Hamis hírekkel árasztanak el minket" – mondta. Az indulatokat mérséklendő, a kormányzat betiltotta az alkohol árusítását a térségben.

Röviddel ez után a régió cigány képviselője, hogy elejét vegye a további erőszaknak, a "roma diaszpóra" nevében részvétét fejezte ki az áldozat családjának és azt hazudta, imádkoznak a sérültekért. "Nem akarunk konfliktust a városiakkal. A konfliktust fel kell oldani."

A BBC kedden arról írt, hogy több tucat "roma" menekült el a településről a verekedés nyomán, a The Guardian viszont úgy tudja, hogy több száz – szerintük 650 – cigányt erővel szállítottak el. Ezt a városi tanács vezetője, Szergej Fadejev közölte a Novaja Gazetával. "Buszok érkeztek, és minden romát, aki itt élt, elvitték Volgográdba, ahol a helyi diaszpóra beleegyezett, hogy befogadja őket. Erővel vitték el őket. Most vizsgáljuk, hogy legális-e a városkánkban élniük."

A régió vezetése már egész máshogy magyarázta a történteket. Szerintük a családok békésen és nem szervezetten hagyták el a települést.

A The Guardiannek sem Fadejevet, sem az érintett cigány családok tagjait nem sikerült megszólaltatniuk, a csemodanovkai városi tanácsnál pedig azt közölték velük, hogy nem beszélhetnek riporterekkel.

(hvg korrigálva)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »