Égi háború? Űrfegyverek bevetésétől tartanak az amerikaiak

Égi háború? Űrfegyverek bevetésétől tartanak az amerikaiak

Kína és Oroszország az űrben mérhet csapást az Egyesült Államokra. Ez nem részlet egy sci-fiből, B. Chance Saltzman tábornok, az Egyesült Államok Űrerőinek parancsnoka mondta egy szenátusi meghallgatáson.

A kínai hadsereg eddig összesen 347 műholdat telepített, ebből 35-öt az elmúlt félévben. Mindezt vélhetően abból a célból, hogy az amerikai erőket egy potenciális konfliktus során célba vegyék – mondta egy szenátusi meghallgatáson B. Chance Saltzman, az amerikai űrerők  vezetője.

Saltzman a meghallgatáson arra is kitért, Oroszország műholdromboló fegyvereket, elektronikus zavaró eszközöket, lézerfegyvereket és szárazföldi műholdelhárító rakétákat tesztel.

Az űrben az amerikaiak szerint Kína fejlettebb fegyverei jelentik a „legközvetlenebb veszélyt”, míg Oroszország kevéssé fejlett eszközei „akut fenyegetést” jelentenek.

Mindketten arra számítanak, hogy az űr kulcsfontosságú lesz a jövőbeli hadviselésben, mivel lehetővé teszik a nagy hatótávolságú precíziós csapásokat. Mindketten információfölényre törekednek az ellenfél űrkommunikációs és navigációs rendszereinek letiltásával”

– mondta a tábornok a szenátus stratégiai fegyveres erőkkel foglalkozó albizottságának múlt heti ülésén.

Peking 2045-re a világ vezető űrhatalmává akar válni. A kínaiak által űrálomnak nevezett lézerfegyver például képes megtámadni a műholdérzékelőket és az elektronikus hadviselés zavaróberendezéseit, amelyek letilthatják a kommunikációs műholdakat. Igen, az ön kínai GPS-ét is, bár, ha Kína beindul, vélhetően nem az lesz a legnagyobb bajunk, hogy nem megy a GPS…

Emellett földről vagy hajóról indítható műholdromboló rakétákkal, és csapásmérő műholdakkal is készülnek.

Hírdetés

Kína semmit nem bíz a véletlenre. Az ún. geoszinkron, azaz olyan műholdjaikkal, amelyek a Föld forgásával együtt mozognak, 22 368 mérföld magasságban, darabonként lefedheti a Föld egyharmadát olyan érzékelőkkel, amelyek információkat gyűjtenek.

A geostacionárius műholdak elleni támadás elhárítása érdekében az űrerők ellenállób műholdakat telepítenek.

A Washington Times megjegyzi, hogy Saltzman tábornok  az albizottság számára készített nyilatkozatában nem tett említést az űrerő támadófegyvereinek fejlesztéséről, amelyek állítólag titokban fejlesztés alatt állnak. Az elkészített nyilatkozat arra is utal, hogy az űrhaderő még nem fogalmazott meg koncepciókat az űrhadviselésről.

Kína felkészülését egy jövőbeli űrháborúra jelzi, hogy nagyszámú műholdat bocsátottak fel, amelyek fejlett kommunikációt és hírszerzést, megfigyelést és felderítést biztosítanak.

Kína több mint 700 működő műholdja közül 347 a Népi Felszabadító Hadsereg ISR-platformja, amely optikai, radar- és rádiófrekvenciás képességeket biztosít, amelyek nyomon követik a közös haderőt világszerte” – mondta Saltzman tábornok.  

Ezek az űrképességek lehetővé teszik Kína számára, hogy megfigyelje, nyomon kövesse, célozza meg és támadja meg a konfliktusban lévő amerikai erőket”

– tette hozzá.

Kínához képest az orosz űrfegyverek kevéssé fejlettek, de, mint a tábornok a meghallgatáson elmondta, Oroszország ukrajnai szereplése ellenére „komolyan kell venni.”

A Biden-kormányzat ebben a pénzügyi évben 30 milliárd dollárt fordít az űrhadviselésre, ez 3,7 milliárd dollárral több, mint az előző évben.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »