Egészen elképesztő: néhány nap alatt 50 ezer migráns érkezett Görögországba

Az előző hét vége óta naponta átlagban közel tízezer, összesen majdnem 50 ezer migráns érte el Görögország partjait; ilyen sok érkezőre még nem volt példa – közölte pénteken a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM).

Hírdetés

A genfi székhelyű kormányközi szervezet szerint a romló időjárási helyzet ellenére október 17. és 21. között mintegy 48 ezer migráns érkezett Törökországból Görögországba az Égei-tengert átszelve. Közülük 27 ezren Leszbosz, 9750-en Híosz szigetén értek partok, ahol a helyi hatóságok nem voltak felkészülve az ilyen jelentős számú érkezőre.
 
Ez idő alatt legalább 18-an vesztek a tengerbe, közülük 14-en Számosz szigetének közelében.
 
A görög partokra érkezők száma napi átlagban az IOM szerint 9600 ember volt a múlt hét szombat és e hét szerda közti időszakban, miközben szeptemberben ez az adat 4 és 6 ezer között mozgott.
 
Az IOM becslései szerint idén eddig 680 928 migráns szelte át a Földközi-tengert, és 3175-en vesztették életüket az átkelés során. A halálos áldozatok 90 százaléka Észak-Afrikából próbált Olaszországba jutni.
 
Kedden az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) arról számolt be, hogy átlépte a félmilliót azoknak a menekülteknek, illetve migránsok a száma, akik az Égei-tengeren keresztül érkeztek az idén Görögországba.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »