Egész Európában elszálltak az üzemanyagárak

Egész Európában elszálltak az üzemanyagárak

Egész Európában elszabadultak az üzemanyagárak. Forintra átszámítva, 7-800 forint egy liter, sőt a prémium kategória jóval 1000 forint felett van. És már nem igaz, hogy csak Nyugaton drága, hanem Közép- és Kelet-Európában is. Több országban tiltakoznak a fuvarozók, de például Olaszországban a halászok is beszüntették a munkát, mert ilyen áron nem éri megtankolni a hajókat – közölte az M1 Híradó.

Franciaországban már a hét elején átlépte a két eurót az üzemanyagok literenkénti ára.

Csütörtökön pedig a kutakon már átlagosan 790 forintnak megfelelő összeget kértek a 95-ös benzin és csaknem 830 forintnyi eurót a gázolaj literjéért. Az előrejelzések szerint hamarosan három euró fölé is emelkedhetnek a literenkénti árak. A drágulásért most elsősorban az ukrajnai harcok a felelősek – sokan ugyanis attól tartanak, hogy az Európai Unió bojkottálni fogja az orosz olajat.

Már a két euró is sok egy literért. Lassan jobb munkanélkülinek lenni, mert többet költünk a munkába járásra, mint amennyit keresünk – mondja egy férfi.

A rekordmagas üzemanyagárak leginkább a fuvarozókat viseli meg. A helyzetet tovább rontja, hogy a cégek alig lábaltak ki a koronavírus miatti gazdasági válságból. Egy német vállalat vezérigazgatója szerint költségeik harmadát a gázolaj adja, a többletköltséget pedig kénytelenek a fogyasztókra terhelni.

Hírdetés

Anja Blieder-Hinterlang, a Blieder-Transporte vezérigazgatója szerint „ha az ellátási láncban részt vevő összes vállalatnak át kell hárítania a fuvarköltség növekedését, akkor ez minden termékre kihat. A joghurttól az autókig, mindenre. Egy munkamegosztáson alapuló gazdaságban mindent, amit csak el tudunk képzelni, szállítani kell. Így végül a fogyasztó viseli a felmerülő többletköltségeket – magyarázta a cégvezető.

Bosznia-Hercegovina fővárosában szerdán kamionosok már tüntetést is szerveztek a magas üzemanyagárak miatt. A megmozdulással egyúttal támogatták a szarajevói kormány javaslatát, amely szerint eltörölnék a kőolaj jövedéki adóját. Dženan Demir, a tüntetés egyik szervezője szerint: „támogatjuk a jövedéki adó eltörlését. A hatóságoktól azt kérjük, hogy az üzemanyag árának 30 százalékát térítsék vissza. Ha ezt nem teszik meg, akkor kénytelenek vagyunk árat emelni, ami közvetlenül érinti az alapvető élelmiszerek árát is”– mondta.

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az orosz energiahordozók bojkottja kétélű fegyver és kárt okozhat az európai gazdaságnak.

John Lough, az Oroszország és Eurázsia Program elemzője szerint „az Egyesült Államok nem függ erősen az orosz olajtól és jelentős gáztartalékokkal rendelkezik, ezért nem kell aggódnia. Bár az orosz kőolajimport nőtt az elmúlt években, a nemrég bevezetett tilalom inkább szimbolikus. Ez fontos, hiszen ezzel ösztönzik Európát, hogy ők is csökkentsék az oroszoktól való függést, ami azonban sokkal nagyobb. Vegyük például Németországot, amely kőolajkészletének 40 százalék, míg gázkészletnek 50 százalékát szerzi be Oroszországból. Ez egy nagyon erős függés” – fogalmazott egy elemző.

Közben Romániában szerdán kaotikus jelenetek játszódtak le a benzinkutakon. Az emberek megrohanták a töltőállomásokat, miután elterjedt a hír, hogy a benzin és a gázolaj literenkénti ára tíz lej, átszámítva 744 forint fölé emelkedik. A bukaresti kormány szerint a mostani áremelkedés pánikkeltés, amely gazdaságilag megalapozatlan. Ezért Nicolae Ciuca miniszterelnök csütörtökön kiterjedt és összehangolt ellenőrzést rendelt el a kőolaj-termékeket forgalmazó cégeknél. A cél az, hogy megakadályozzanak minden visszaélést és törvénytelen nyerészkedést.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »